zadanie
daniel: rozłoż na ułamki proste
no i ja rozkladam w ten sposob , prosze powiedziec czy dobrze
nastepnie szukam wspolczynnikow przy potegach i przyrownuje je do tych z licznikow
Az
3+Bz
3+Cz
3=1 A+B+C=1
Az
2−Bz
2+Dz
2=2 A−B+D=2
Az+Bz−Cz=−1 A+B−C=1
A−B−D=2
wychodzi A=1 B=−1 C=1 D=0
zatem rozklad tak powinien wygladac
| 1 | | −1 | | −z+0 | |
| + |
| + |
| <−− co mi sie nie zgadza |
| z−1 | | z+1 | | z2+1 | |
Prosze powiedziec czy tak nalezy szukac tych A,B,C,D czy poprostu przyrownac z=1 i z=−1
wtedy bedzie
dla z=1
4A=4
A=1
dla z=−1
−4B=2