dziedzina
Karol: | | √16−x2 | |
W(x)= |
| . wyznacz dziedzine wyrazenia. |
| | x3+4x2−9x−36 | |
Jesli mam takie wyrazenie i musze wyznaczyc dziedzine to to co pod pierwiastkiem musi byc ≥0 a
to co w mianowniku ≠0 i dziedzina bd R\{to co wyjdzie te x}

tak

czy jak

prosze o
wskazowke
3 lis 16:07
Kejt:
nie do końca to R..bo masz pierwiastek, jeśli masz pierwiastek to dziedziną najprawdopodobniej
będzie przedział.
3 lis 16:11
Nienor: Liczysz pierwsze, liczysz drugie i sumujesz odpadające x
16−x2≥0⇔x[−4;4]
x3+4x2−9x−36≠⇔x∊(−∞;−4)∪(−4;−3)∪(−3;3)∪(3;+∞)
Suma rozwiązań: x∊(−4;−3)∪(−3;3)∪(3;4]
3 lis 16:13
Karol: a nie powinno byc D=R\(−4,4)U{9}
3 lis 16:17
Karol: bo z x3+4x2−9x−36 wyjdzie (x+4)(x−3)(x+3)(x−9) czyli x≠−4 x≠3 x≠−3 x≠9
a z pierwiastka przedzial (−4,4)
3 lis 16:20
Kejt: nie.
wyjdzie:
(x+3)(x−3)(x+4)
3 lis 16:22
Karol: jakim sposobem? rozzpisz to
3 lis 16:24
Nienor: Nie, dla x∊(−∞;−4]∪[4;+∞) niemal zawsze wyrażenie 1+−x
2 jest ujemne. Po za tym masz zły
zapis. I skąd ta 9
3 lis 16:24
Kejt: prośba, czy rozkaz?

x
3+4x
2−9x−36=x
2(x+4)−9(x+4)=(x
2−9)(x+4)=(x+3)(x−3)(x+4)
3 lis 16:26
Nienor: sorry wyrażenie 16−x
2 jest ujemne

x
2(x+4)−9(x+4)=(x
2−9)(x+4)=(x+3)(x−3)(x+4)
3 lis 16:26
Karol: no dobra sorry moj blad, teraz juz to widze
3 lis 16:26
Karol: czyli dziedzina ma byc R\ ten przedział (−4,4) tak?
3 lis 16:27
Karol: bo te x z mianownika leza w przedziale
3 lis 16:28
Karol: czy przy −4 powinno byc domkniete wtdedy <−4,4)
3 lis 16:29
Kejt: odczep się od tego R
3 lis 16:29
Nienor: Dla przedziału, który podajesz wyrażenie 16−x2 jest UJEMNE!
3 lis 16:30
Karol: no to o co tu chodzi kurna? podobno to co pod pierwiastkem ma byc ≥0
3 lis 16:31
Kejt:
16−x2≥0
(4−x)(4+x)≥0
x∊<−4;4>
dodatkowo:
x≠3;−3;−4
więc mamy:
D∊(−4;−3)∪(−3;3)∪(3;4>
jakoś tak.. mogłam się walnąć w zapisie.
3 lis 16:34
Piotr:
moze rozwiaz taka dziedzine
3 lis 16:34
Karol: te twoje D∊(−4;−3)∪(−3;3)∪(3;4>
to sa te ktore maja odleciec od dziedziny, mnie przynajmniej uczyli ze jak wyjdzie jakies x1
x2 x3 idt to sie R\x1,x2 itd, a ze te x naleza do przedzialu to po co ty to rozbijasz
skoro to caly przedzial ma byc?
3 lis 16:40