Rozwiąż równanie
nuno: 14 − cos
2x = 0
czyli:
cos
2x =
14
cosx =
12 ∨ cosx = −
12
Teraz pojawia się problem − nie wiem skąd wzięła się taka odpowiedź do zadania:
x =
π3+2kπ ∨ x= −
π3 +2kπ
x=
2π3 + 2kπ ∨ x= −
2π3+2kπ
Jakieś wskazówki
3 lis 15:43
Nienor: bo cosinus jest dodatni/ujemny w dwóch ćwiartkach.
Dodatni w I i IV (licząc od ćwiartki z dodatnimi półprostymi w stronę odwrotną do wskazówek
zegara), ujemny w pozostałych.
3 lis 15:46
nuno: A skąd się wzięło to:
x= 2π3+2kπ ∨ x= − 2π3+2kπ
3 lis 15:49
Nienor: W I ćwiartce jest x0
w II π−x0
w III π+x0
w IV 2π−x0 lub −x0
3 lis 16:08