Proszę o wskazówkę
Ollla: Niech wektory u i v o długościach |u| = 1 i |v| = 2 tworzą kąt <(u;v) = 120*
Oblicz cos kąta <(2u−v; 2u+3v)
odp:−√217
−√21/7
3 lis 15:07
ewa: | | (2u−v)◯(2u+3v) | |
cos<(2u−v, 2u+3v)= |
| |
| | |2u−v||2u+3v| | |
3 lis 15:16
Ollla: kurcze wychodzą mi jakies dziwne rzeczy...
jak dalej powinnam to rozpisac? bo chyba zle to robię
3 lis 15:25
Godzio:
| | u o v | |
cos(∡(u,v) ) = |
| ⇒ u o v = ... |
| | |u| * |v| | |
(2u − v) o (2u + 3v) = 4|u|
2 + 4u o v − 3|v|
2 = ...
|2u − v| =
√(2u − v) o (2u − v) =
√4|u|2 − 4u o v + |v|2 = ...
|2u + 3v| = ...
3 lis 15:34
ewa: (2u−v)◯(2u+3v)=4u◯u+4u◯v−3v◯v=4|u|
2+4|u||v|cos<(u.v)−3|v|
2=4+4*1*2*(−0,5)−12=−12
|2u−v|
2=(2u−v)◯(2u−v)=4|u|
2−4u◯v+|v|
2=4−4*1*2*(−0.5)+4=12
|2u−v|=
√12=2
√3
|2u+3v|
2=(2u+3v)◯(2u+3v)=4u◯u+12u◯v+9v◯v=4|u|
2+12|u||v|cos<(u,v)+9|v|
2=4−12+36=28
|2u+3v|=
√28=2
√7
| | −12 | | −3 | | √21 | |
cos<(2u−v,2u+3v)= |
| = |
| =− |
| |
| | 4√21 | | √21 | | 7 | |
3 lis 15:37
Ollla: dlaczego |2u−v| podniosłaś do kwadratu?
3 lis 16:12