kasia: POMOCY : )
W urnie jest 5 kul o numerach 1,2,3,4,i 5 , losujemy kolejno 4 kule,zwracając za każdym razem
wylosowaną kulę do urny. oblicz prawdopodobieństwo tego, że :
a. wszystkie wylosowane kule mają numery nieparzyste
b. pierwsze dwie wylosowane kule mają taki sam numery
c. trzy wylosowane na końcu kule mają takie same numery.
Wyniki: a. 81/625, b. 1/5, c. 1/25 ?
3 lis 14:50
ewa: mocΩ=5
4=625
A− wszystkie wylosowane kule mają nr nieparzyste
mocA=3
4=81
3 lis 15:08
ewa: B − pierwsze 2 kule maja taki sam nr
moc B= 5*5
2=5
3=125
C− 3 wylosowane na końcu kule mają takie same nr
moc C=5*5=25
3 lis 15:12
kasia: dlaczego moc b i c tyle wynosi, bo nie rozumiem?
3 lis 15:26