logarytmy
Paulina: Proszę o pomoc w obliczeniu wartości wyrażeń, najlepiej krok po kroku, jak postępować z takiego
typu wyrażeniami:
a) 102+2log7
b) 81−log23
3 lis 14:38
Kejt:
2+2log7=log100+log49=log149
10log149=149
ze wzoru:
alogab=b
drugie, podpowiedź:
8=23
i spróbuj dalej sama.
3 lis 14:41
Kejt: nie patrzcie!

log100+log49=log4900
10
...=4900
3 lis 14:42
Paulina: Jeżeli w wykładniku jest minus, to muszę podzielić, tj.: (23):(log23) ?
3 lis 15:01
Piotr:
co w b) jest liczba logarytmowana ?
3 lis 15:04
Paulina: 81−log2 3
nie wiem, czy dobrze myślę, ale liczbą logarytmowaną jest 3 (?)
3 lis 15:14
Piotr:
tak, z poprzedniego zapisu nie bylo dobrze widac.
zrob tak :
8 : 23log23
3 lis 15:20
Paulina: Niestety nadal nie wiem co z tym zrobić :<
3 lis 15:38
Piotr:
| | 8 | |
8 : 2log233 = 8 : 27 = |
| |
| | 27 | |
3 lis 15:42
Paulina: Dzięki,
czy analogicznym sposobem 100013−log3√3 równa się 1030 ?
3 lis 15:52
Paulina: Pomyłka, jednak 103
Poproszę jeszcze o pomoc z przykładem: log9 5 * log25 27
3 lis 16:12
Paulina: Proszę o odpowiedź
3 lis 16:29