rozwiąż równanie
Karolina:
3 lis 14:35
Piotr:
ustal dziedzine.
wszystko na lewo, wspolny mianownik, na jedna kreske, uporzadkowac. ulamek =0 gdy licznik =0 i
sprawdzic z dziedzina
3 lis 14:37
PuRXUTM: zał: x+1≠0 x≠−1
x−5=(x+2)(x+1)
x−5=x
2+3x+2
x
2+2x+7=0
Δ=4−4*7 Δ<0
brak rozwiązań, chyba że coś poknociłem
3 lis 14:40
Piotr:
dobrze. brak rozwiazan w R.
3 lis 14:42
Saizou : zał: x≠1
−6(x+1)=(x+1)
3
−6(x+1)−(x+1)
3=0
(x+1)(−6−(x+1)
2)=0
(x+1)(−6−x
2−2x−1)=0
(x+1)(−x
2−2x−7)=0
x
1=−1 nie spełnia założeń
Δ=4−28< brak pierwiastków
Odp. Równanie nie ma rozwiązania w liczbach rzeczywistych
3 lis 14:42
Piotr:
Witajcie
Saizou ,
PuRXUTM 
@
Saizou a po co ten kwadrat ?
3 lis 14:44
PuRXUTM: Witaj
Piotrze
3 lis 14:45
Saizou : Cześć
Piotrze, a kwadrat po to żeby mieć co liczyć
3 lis 14:46
Piotr:
3 lis 14:47