pochodne funkcji
cięzka ta Matematyka: (x+x
3)(x
5−2x) w jakis sposob to rozwiązać

Prosze o pomoc
3 lis 14:33
cięzka ta Matematyka: Może ktos z osob bedacych na forum bedzie wstanie pomoc

?
3 lis 14:54
Nienor: f(x)=x8+x6−2x4−2x2
f'(x)=8x7+6x5−8x3−4x
3 lis 14:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
x+x3 = x(1+x2) <−−− nic więcej nie zrobisz
x5−2x = x(x4−2) = x(x2−√2)(x2 + √2) = x(x−4√2)(x+4√2)(x2 + √2)
i już masz rozłożone na czynniki pierwsze
3 lis 15:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj ... kurdę ... pochodne
3 lis 15:25