Wykazać, że w trójkącie o kątach α, β, γ zachodzi warunek sin γ = sin (α+β).
gigio:

Wykazać, że w trójkącie o kątach α, β, γ zachodzi warunek sin γ = sin (α+β).
z tego co pamiętam, to
z sumy kątów w trójkącie γ=180˚−(α+β)
z sumy 2 kątów przyległych γ'= 180˚−γ
oraz γ'=α+β
gigio: udało mi się to rozwiązać samemu. wrzucam bo może komuś się przyda
z twierdzenia o sumie kątów w trójkącie α+β+γ=180˚
a zatem γ=180˚−α−β
co można też zapisać jako γ=180˚−(α+β)
zakłamy, że λ=α+β
i podstawiamy do wcześniejszego wzoru co daje γ=180˚−λ
wobec tego sin γ = sin (180˚−λ)
a ze wzorów reducyjnych sin (180˚−λ) = + sin λ
wobec tego sin γ = + sin λ
a z wcześniejszego założenia λ=α+β
i tym samym sin γ = sin (α+β) co należało udowodnić