Wektory
Ola: Obliczyć kąt <(u,v) wiedząc, że
|u| = √2 i |v| = 3 oraz (u+v) o (3u+v) = 3
odp: <(u;v) = 34π
3 lis 14:03
Godzio: (u + v) o (3u + v) = 3|u|
2 + u o v + 3v o u + |v|
2 = 6 + 4u o v + 9 = 3 ⇒ u o v = ...
3 lis 14:08
Rena: nie wyszło mi

cos = −
√22
wiec to nie jest wynik
3 lis 14:26
3 lis 14:26
Rena: no to jest 45, ale jak dojść z tego do tych 34π ?
3 lis 14:32
Godzio: | | π | |
To nie jest 45o (45o = |
| ) |
| | 4 | |
3 lis 14:45
Rena: to tak łatwe, że juz mi sie wszystko pochrzaniło,
bylabym wdzieczna za krótkie podsumowanie jak to dokończyc
3 lis 14:46
Godzio:
| | √2 | | √2 | | √2 | |
cosα = − |
| ⇒ −cosα = |
| ⇒ cos(π − α) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 lis 14:49
Rena: dziekuje
3 lis 14:53