problem
Klaudia: Kochani jak oszacować tak na bez przesadnych obliczen 4√79
3 lis 13:58
Klaudia: tam jest 4 stopien
3 lis 13:58
pigor: ... zauważ, że
4√ 81=
4√ 92=
4√ 34= 3 , więc
4√ 79 ≈ 3 . ...
3 lis 14:25
AS: Wykorzystać wzór przybliżony
| | b | |
4√A = 4√a4 ± b = a ± |
| |
| | 4*a3 | |
U nas
| | 2 | |
4√79 = 4√34 − 2 = 3 − |
| ≈ 2.98 |
| | 4*33 | |
3 lis 14:56
pigor: ,... , no cóż

chciała bez przesadnych obliczeń no to
dostała . ..., no i mam nadzieję, że nie miała na myśli różniczki . ....
3 lis 17:10