oblicz sumę wyrazu 10...
NoName: Oblicz sumę od wyrazu dziesiątego do dwudziestego włacznie w ciągu arytmetycznym, jeśli a2 =
3 i a4 =9
14 maj 14:51
AS: a2 = a1 + r = 3
a4 = a1 + 3*r = 9 stronami odejmuję
(a1 + 3*r) − (a1 + r) = 9 − 3
2*r = 6 ⇒ r = 3
a1 + 3 = 3 ⇒ a1 = 0
Ciąg nasz ma postać 0 , 3 , 6 , ...
Od dziesiątego do dwudziestego jest 11 wyrazów ciągu, stąd n = 11
b1 = a10 = a1 + 9*r = 0 + 9*3 = 27 (10−y wyraz)
bn = b1 + (n − 1)*r = 27 + (11 − 1)*3 = 27 + 10*3 = 57 (20−y wyraz)
Sn = n/a*(b1 + bn) = 11/2*(27 + 57) = 11/2*84 = 11*42 = 462
Odp.szukana suma wynosi 462
14 maj 21:22
Basia:
Można też tak:
S = a
10 + a
11+....+a
20 =
a
1 + a
2 +.....+a
20 − (a
1+a
2+....+a
9) = S
20−S
9
S
20 = U{a
1+a
20){2}*20 = 10*(a
1+a
1+19r) = 10*19*3
| | 9*(a1+a1+8r) | | 9*8*3 | |
S9 = U{a1+a9){2}*9 = |
| = |
| = 9*4*3 |
| | 2 | | 2 | |
S = 10*19*3 − 9*4*3 = 2*3(5*19−9*2) = 6(95 − 18) = 6*77 = 462
14 maj 22:44