zadanie
daniel: narysuj zbior punktow na plaszczyznie ;
|z+1|+|z−1|=2
jak to rozwiazac ?
3 lis 13:52
daniel:

czy to bedzie cos takiego ?
3 lis 14:01
Godzio:
Chyba nie, przeczytaj sobie co to jest elipsa
3 lis 14:06
daniel: wiem co to elipsa

pomoz rozwiazac , jak rozwiazesz szybciej to zrozumiem
3 lis 14:20
Godzio:

No to jakie masz tu punkty ? (−1,0) i (0,1). Elipsa to zbiór punktów, których suma odległości
od dwóch ustalonych punktów jest stała.
No to masz już odpowiedź. Oczywiście to jest krawędź + to co w środku
3 lis 14:25
daniel: |z−z1|+|z−z2|=l
powstanie elipsa (z1 , z2, l )
i teraz jak rysujemy taką elipse ?
3 lis 14:25
daniel: no i jasne , dzieki
3 lis 14:26
daniel: tylko jeszcze jedno , skad wiemy jak szeroka ona bedzie ?
3 lis 14:27
Godzio: Chwila, chwila, bo teraz ja coś popsułem.
3 lis 14:32
daniel: bo tak jak napisalem powstanie elipsa z1 z2 i l
do czego nam sie przydaje te " l "
3 lis 14:32
daniel: wedlug mnie to zazanaczam te pkt x=1 i x=−1 szukam najblizeszgo miejsca w ktorym sie spotkaja
i to wyznaczy mi wysokosc tej elipsy ,tak samo w drugą strone
3 lis 14:35
daniel: tzn miejsca w ktorym proste przechodzace przez te pkt sie spotkaja

zle to wyrazilem
3 lis 14:37
daniel: zreszto juz sam nie wiem ...
3 lis 14:37
daniel: albo rysuje kola w tych pkt i przeciecia tych kol mi wyznaczaja to
3 lis 14:38
Godzio:
A dobra, jest ok, miałem moment zwątpienia
| | 1 | |
Koła akurat tego nie wyznaczają, ja akurat zauważyłem, że (0, |
| ) będzie najwyżej położonym |
| | 2 | |
punktem. Hmm a jak to wyznaczyć ? Trzeba byłoby się pobawić wzorkami.
3 lis 14:44
daniel: zdradzisz tajemnice jakimi ?
3 lis 14:48
daniel: a przypadkiem to nie bedzie punkt (0, √3 ) ?
3 lis 14:55
Godzio:
| (x − x0)2 | | (y − y0)2 | |
| + |
| = 1 |
| a2 | | b2 | |
Mamy, że x
0 = y
0 = 0, oraz 2a = 2 ⇒ a = 1 (2a − "długość elipsy", inaczej oś wielka)
| | y2 | |
x2 + |
| = 1. I teraz trzeba znaleźć jakikolwiek punkt należący do naszej elipsy. |
| | b2 | |
| | 1 | |
Tutaj możemy wziąć (0, |
| ) bo po wstawieniu do początkowego równania, wiemy, że spełnia. |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
0 + |
| = 1 ⇒ b2 = |
| ⇒ b = ± |
| i mamy skrajne punkty. |
| | 4b2 | | 4 | | 2 | |
jak chcesz mogę Ci napisać parę faktów dotyczą elipsy, o ile Ci się to przyda
3 lis 14:56
Godzio:
Nie, bo odległość punktów (1,0) i (−1,0) do (0,
√3) to 2, a wtedy 2 + 2 ≠ 2
3 lis 14:57
daniel: przyda sie

wielkie dzieki
3 lis 14:58
Godzio:

F
1,F
2 − ogniska
S(x
0,y
0) − środek elipsy
2a − oś wielka
2b − oś mała
2c = |F
1F
2| − ogniskowa
Równanie elipsy przy tych danych ma postać:
| (x − x0)2 | | (y − y0)2 | |
| + |
| = 1 |
| a2 | | b2 | |
Oraz współrzędne ognisk: F
1 = (x
0 − c, y
0), F
2 = (x
0 + c, y
0)
I zachodzi zależność: c
2 = a
2 − b
2
| | c | |
Jeszcze jest coś takiego jak mimośród elipsy: ε = |
| |
| | a | |
3 lis 15:03
daniel: skąd ta nierownosc 2+2 ≠ 4
| | √5 | |
u Ciebie odleglosc do punktu (0 , 12) wynosci |
| |
| | 2 | |
3 lis 15:05
Godzio:

Wiesz co ... ja już chyba nie myślę,
Przecież to o co nas pytają to ten odcinek ...
3 lis 15:08
Godzio:
Sory, za to wszystko, owszem jest to dosyć abstrakcyjna elipsa, bo ogniska są na skraju, gdyby
było chociażby:
|z − 1| + |z + 1| = x, a x byłby dowolną liczbą > 2 to już była by elipsa ... A tutaj
mamy elipsę zdegenerowaną do odcinka, obawiam się, że chyba pora odpocząć...
3 lis 15:09
daniel: niee . dobrze przeciez zrobiles , to jest elipsa
3 lis 15:10
daniel: w takim razie skąd Ci ten punkt wyszedl (0, 12 ) ?
3 lis 15:11
Godzio:
Bo rozważając równanie elipsy zakładamy, że a i b są różne od zera. Dlatego coś wyszło
3 lis 15:18