Problem z granicami ciągów i pochodną
Gothomog: Mam problem z paroma zadaniami z ciągów oraz pochodnych. Czy mógłby mi ktoś z nimi pomóc ?
1. Oblicz granicę ciągu
Fn=n√4n3+n2+5n+3
gn=(n2*cos(7n))/(n3+2)
2. Oblicz pochodną funkcji
f(x)=(ln(lnx))*(lnlnlnx−1)
3 lis 13:40
Artur ..... :
1)
a) z tw. o trzech ciągach skorzystaj
b) z tw. o granicy iloczynu ciągu zbieznego do 0 oraz ograniczonego ... lub także z tw. o 3
ciągach
2)
zapisz porządnie tą drugą część
wiesz jak się oblicza pochodną funkcji złożonej ? jeżeli nie to nawet nie zabieraj się na ten
przyklad tylko powtórz sobie pochodne funkcji złozonych na prostych przykładach
3 lis 13:47
Gothomog: Ok. Dzięki. Trzeci i drugi już zrobiłem. Jednakże nadal mam problem z pierwszym przykładem.
Według zasady o trzech ciągach powinien tę funkcję ograniczyć, jednakże nie wiem jak.
3 lis 14:00