Dla jakich wartości parametru m równanie:
Shadow: Dla jakich wartości parametru m równanie:
mx
2+(2m+1)x+m−1 ma dwa różne pierwiastki.
warunki:
Δ>0 i m≠0 i x
1 +x
2 >0 i x
1 razy x
2 > 0 .
| | 1 | |
W delcie wyszło mi 1 i nie wiem co zrobić dalej, w x1 +x2 >0 wyszło mi m∊(0, |
| ) ,a w |
| | 2 | |
x
1 razy x
2 > 0 i wyszło m∊(0,1) . Gdzie robię błędy?
3 lis 13:32
aniabb: warunek na sumę i iloczyn są niepotrzebne..bo w treści nie ma nic o ich znakach
3 lis 13:35
aniabb: tylko Δ=(2m+1)2−4m(m−1)>0 i obliczyć m
3 lis 13:36
Shadow: | | 1 | |
przepraszam jest błąd w x1 + x2 >0 powinno być od (−∞,0) ( |
| ,+∞) a w ,x1 razy x2 >0 |
| | 2 | |
(−
∞,0) (1,+
∞)
3 lis 13:36
Shadow: ania,to oblicz i zobacz,ze wyjdzie 1>0 i co dalej?
3 lis 13:37
Shadow: dwa różne pierwiastki dodatnie **
3 lis 13:38
Artur ..... :
2m+1 = 0 ⇔ x =
−0.5

tu masz błąd
3 lis 13:42
Artur ..... :
więc:
| | b | |
x1+x2 > 0 ⇔ − |
| > 0 ⇔ b*a <0 ⇔ (2m+1)(m) < 0 ⇔ m∊(−0.5; 0) |
| | a | |
3 lis 13:44
Shadow: | | 1 | |
faktycznie jest.Problem w tym,że w odpowiedziach pisza m∊ (− |
| , 0) . Jak im to wyszło ? |
| | 8 | |
−,−
3 lis 13:45
Artur ..... :
bo źle obliczyłes Δ

(2m+1)
2−4m(m−1)
≠ 1
3 lis 13:48
Shadow: tak, już widzę błąd. Dzięki wielkie.
3 lis 13:50