Hiperbola
Jurek: Przekątne prostokąta mają długość 10 i przecinają się w początku układu współrzędnych. Oblicz
pole tego prostokąta, jeśli wszystkie jego wierzchołki należą do hiperboli y= \frac{12}{x}.
3 lis 13:26
Jurek: należą do hiperboli y=12/x
3 lis 13:26
Kejt:

to ma tak wyglądać?
3 lis 13:41
Jurek: Tak, ale co dalej?
3 lis 13:44
Jurek: Ktoś ma pomysł?
3 lis 14:06
Jurek: Odświeżam.
3 lis 15:09
Mila:

| | 12 | |
x2+y2=25 i y= |
| po rozwiązaniu układu; |
| | x | |
x=3 i y=4
x=4 i y=3
x=−3 i y=−4
x=−4 i y=−3
Graficznie
Kąty czworokata są proste jako wpisane oparte na średnicy.
3 lis 16:22