Znaleźć rozwiązanie szczególne równania różniczkowego spełniającego warunek pocz
Kacper:
Znaleźć rozwiązanie szczególne równania różniczkowego spełniającego warunek początkowy.
y'=1/y , y(1)=−2
Według moich obliczeń wychodzi √2x+2, odpowiedź z książki −√2x+2. Mogłby mi to ktoś
wytłumaczyć?
3 lis 13:22
loitzl9006:
Pierwiastek nie może być ujemny.
Z równania y2=2x+C masz dwie możliwości:
I. y=√2x+C
II. y=−√2x+C
warunek y(1)=−2 mówi nam, że funkcja ma przyjmować ujemną wartość (a pierwiastek jest
nieujemny), zatem dlatego będzie to II możliwość czyli y=−√2x+C
3 lis 13:34
Kacper: dzięki wielkie Mistrzu
3 lis 13:39