rownania kwadratowe parametry
aneta: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych? a)f(x)=√x2−mx+m+3
1
b)f(x) = 1 : (√mx2+4mx+m+3)
kochani, pomożcie, mam miec z tego kartkówke, a nie umiem. nie chodzi mi tutaj tylko o
rozwiązanie ale i wytłumaczenie. wiem że w przykładzie b trzrba napsiać że to co pod
pierwiastkiem jest wieksze od zera. ale i po co to, dlaczego i co z tego wynika ? a i jaka ma
byc delta ?
3 lis 13:00
Artur ..... :
to zadanie było wczoraj
3 lis 13:00
Artur ..... :
a czy wiesz ile to jest
√−7 
NIE

czegoś takiego nie ma (na poziomie szkoły średniej −
przyp. red.)
a więc to co pod pierwiastkiem musi byc ≥0 (bo
√0 = 0)
| | 1 | |
ale ten pierwiastek jest w mianowniku ... a nie wiesz co to jest |
| ... więc mianownik nie |
| | 0 | |
może być =0 ... stąd to co jest pod pierwiastkiem także nie może byc =0
dlatego masz wyrazeniem pod pierwiastkiem >0
3 lis 13:02
aneta: to akurat wiem, ale jesli założenie że to co pod pierwiastkiem musi byc wikęsze od zera, to co
mi z tego potem wyjdzie , zbiór wartości ? tego nie rozumiem..
ok, ok, już się tak ni unoś. Masz fajnie, bo to rozumiesz, gorzej ze mną...
3 lis 13:06
aneta: i co sie dzieje z deltą ? a w goóle jak mam rozwiązać ten poprzedni przypadek ...

jejku, juz
sama nic nie wiemv..
3 lis 13:07
Piotr:
taki styl

dla f. liniowej a=0 i b>0
dla f. kwadratowej parabola cala nad osia wiec a>0 i Δ<0
3 lis 13:08
Piotr:
to do podpunktu b)
3 lis 13:09
aneta: tylko, nie wiem co trzeba zroić z tym , że ząłożyłam, że to pod pierwiastkiem jest >0.
3 lis 13:11
aneta: jejku, przepraszam, za język , za błędy ale teraz się skupiam na matematyce
3 lis 13:12
Artur ..... :
ja się nie unoszę ... tylko pokazuję co jest ważne

wyrażenie pod pierwiastkiem musi być >0 ... to rozumiesz
skoro było napisane że dziedzina funkcji ma być zbior wszystkich liczb rzeczywistych, to znaczy
że D
f = R ... czyli dowolny 'x' musi spełniać warunki
czyli dla dowolnego 'x' tenże pierwiastek musi byc >0
i tutaj wkraczamy w Δ, oraz współczynnik 'a' (współczynnik przy najwyższej potędze)
dany pierwiastek będzie >0 dla każdego 'x' kiedy co?
kiedy ta parabola będzie będzie umiejscowiona powyżej osi OX ... czyli dla a>0 i Δ<0
lub ... gdy to nie będzie parabola tylko funkcja stala
stąd masz warunki:
1) parabola
a>0
Δ<0
2) stała
a=0 (a to jest współczynnik przy 'x
2')
b=0 (b to jest współczynnik przy 'x')
c>0 (c to jest wyraz wolny)
3 lis 13:13
Piotr:
przeciez napisalem.
zobacz co sie stanie gdy za m wstawisz 0 ... zostanie 3 czyli ok.
a=m
b= 4m
c= m+3
a>0 ⇒ m>0
policz Δ
3 lis 13:14
aneta: wuszło mi m ∊(0,1)
a powinno m ∊<0,1)
wyliczyłam Δ z głównego równania , potem wyliczyłam Δm i wyszły m1=0, m2=1
co zrobiłam źle ?
3 lis 13:28
Artur ..... :
2) stała
a=0 (a to jest współczynnik przy 'x2')
b=0 (b to jest współczynnik przy 'x')
c>0 (c to jest wyraz wolny)
bo olalaś to (po raz kolejny zreszta)
3 lis 13:29
aneta: o dramat, wlasnie to jest najgorsze , że nigdy nie wiem kiedy mam rozpatrywać przypadek funkcji
liniowej czy stałej
3 lis 13:34
aneta: a dla m=1 funkcja przyjęła by postać f(x)= 1: (√x2+4x+4 czyli
1: √(x+2)2 czyli co z tego wynika, czemu nie może być m=1?
3 lis 13:38
3 lis 13:39
Artur ..... :
albo jak wolisz ... dla x=−2 masz, że: (x+2)2 = 02 = 0 = 0
3 lis 13:39
aneta: o jejku, a no tak ! ale wstyd ..
3 lis 13:40
3 lis 13:50