matematykaszkolna.pl
rownania kwadratowe parametry aneta: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych? a)f(x)=√x2−mx+m+3 1 b)f(x) = 1 : (mx2+4mx+m+3) kochani, pomożcie, mam miec z tego kartkówke, a nie umiem. nie chodzi mi tutaj tylko o rozwiązanie ale i wytłumaczenie. wiem że w przykładzie b trzrba napsiać że to co pod pierwiastkiem jest wieksze od zera. ale i po co to, dlaczego i co z tego wynika ? a i jaka ma byc delta ?
3 lis 13:00
Artur ..... : to zadanie było wczoraj
3 lis 13:00
Artur ..... : a czy wiesz ile to jest −7 NIE czegoś takiego nie ma (na poziomie szkoły średniej − przyp. red.) a więc to co pod pierwiastkiem musi byc ≥0 (bo 0 = 0)
 1 
ale ten pierwiastek jest w mianowniku ... a nie wiesz co to jest

... więc mianownik nie
 0 
może być =0 ... stąd to co jest pod pierwiastkiem także nie może byc =0 dlatego masz wyrazeniem pod pierwiastkiem >0
3 lis 13:02
aneta: to akurat wiem, ale jesli założenie że to co pod pierwiastkiem musi byc wikęsze od zera, to co mi z tego potem wyjdzie , zbiór wartości ? tego nie rozumiem.. ok, ok, już się tak ni unoś. Masz fajnie, bo to rozumiesz, gorzej ze mną...emotka
3 lis 13:06
aneta: i co sie dzieje z deltą ? a w goóle jak mam rozwiązać ten poprzedni przypadek ...emotkajejku, juz sama nic nie wiemv..
3 lis 13:07
Piotr: taki styl emotka dla f. liniowej a=0 i b>0 dla f. kwadratowej parabola cala nad osia wiec a>0 i Δ<0
3 lis 13:08
Piotr: to do podpunktu b)
3 lis 13:09
aneta: tylko, nie wiem co trzeba zroić z tym , że ząłożyłam, że to pod pierwiastkiem jest >0.
3 lis 13:11
aneta: jejku, przepraszam, za język , za błędy ale teraz się skupiam na matematyce emotka
3 lis 13:12
Artur ..... : ja się nie unoszę ... tylko pokazuję co jest ważne emotka wyrażenie pod pierwiastkiem musi być >0 ... to rozumiesz skoro było napisane że dziedzina funkcji ma być zbior wszystkich liczb rzeczywistych, to znaczy że Df = R ... czyli dowolny 'x' musi spełniać warunki czyli dla dowolnego 'x' tenże pierwiastek musi byc >0 i tutaj wkraczamy w Δ, oraz współczynnik 'a' (współczynnik przy najwyższej potędze) dany pierwiastek będzie >0 dla każdego 'x' kiedy co? kiedy ta parabola będzie będzie umiejscowiona powyżej osi OX ... czyli dla a>0 i Δ<0 lub ... gdy to nie będzie parabola tylko funkcja stala stąd masz warunki: 1) parabola a>0 Δ<0 2) stała a=0 (a to jest współczynnik przy 'x2') b=0 (b to jest współczynnik przy 'x') c>0 (c to jest wyraz wolny)
3 lis 13:13
Piotr: przeciez napisalem. zobacz co sie stanie gdy za m wstawisz 0 ... zostanie 3 czyli ok. a=m b= 4m c= m+3 a>0 ⇒ m>0 policz Δ
3 lis 13:14
aneta: wuszło mi m ∊(0,1) a powinno m ∊<0,1) wyliczyłam Δ z głównego równania , potem wyliczyłam Δm i wyszły m1=0, m2=1 co zrobiłam źle ?
3 lis 13:28
Artur ..... : 2) stała a=0 (a to jest współczynnik przy 'x2') b=0 (b to jest współczynnik przy 'x') c>0 (c to jest wyraz wolny) bo olalaś to (po raz kolejny zreszta)
3 lis 13:29
aneta: o dramat, wlasnie to jest najgorsze , że nigdy nie wiem kiedy mam rozpatrywać przypadek funkcji liniowej czy stałejemotka
3 lis 13:34
aneta: a dla m=1 funkcja przyjęła by postać f(x)= 1: (x2+4x+4 czyli 1: (x+2)2 czyli co z tego wynika, czemu nie może być m=1?
3 lis 13:38
Artur ..... :
 1 
bo dla x=−2 masz:

0 
3 lis 13:39
Artur ..... : albo jak wolisz ... dla x=−2 masz, że: (x+2)2 = 02 = 0 = 0
3 lis 13:39
aneta: o jejku, a no tak ! ale wstyd ..
3 lis 13:40
aneta: Dziękuję Ci Artur, jak chcesz to idź za mnie na kartkówkę emotkaemotka w sumie, to pierwsze litery imienia się zgadzają emotkaemotka
3 lis 13:50