równanie trygonometryczne
m4k: czy to przekształcenie jest poprawne?
| | α−β | | α+β | |
sin3x−sinx=0 (sinα−sinβ=2sin |
| cos |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
2sinxcos2x=0
2sinx(cos
2x−sin
2x)=0 ?
3 lis 12:44
loitzl9006: Poprawne.
3 lis 12:47
Artur ..... :
jest poprawne ... i co dalej z tym zrobisz
3 lis 12:47
m4k: 2sinx(1−sin
2x−sin
2x)=0
2sinx(1−2sin
2x)=0
2sinx−4sin
2x=0 sinx=t
−4t
2+2t=0
−2t(2t−1)=0
t=0 v 2t−1=0
| | π | | 5π | |
x=0 v x= |
| +2kπ v x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
może być tak?
3 lis 13:01
m4k: x1=kπ*
3 lis 13:02
loitzl9006: (po poprawce) wszystko jest ok.
3 lis 13:07
Artur ..... :
błąd w 3 linijce

od kiedy 2x(1−x
2) = 2x − 2x
2
po drugie ... jeżeli masz rozłożone na czynniki wielomian ... to po co wymnazasz nawiasy i na
nowo je rozkladasz
3 lis 13:07
m4k: @Artur .....
odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta − nie pomyślałem.
wracając do błędu − to by wskazywało, że dojdą 2 nowe rozw.
| | π | | 5π | |
x=− |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ , nie za dużo tych rozwiązań : p? ( pytam bo w ksiazce w |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | π | |
odp są tylko 2: x=kπ v x= |
| +k |
| , choć w ksiazce czesto są błędy ). |
| | 4 | | 2 | |
3 lis 13:52