wykres funkcji
adaś:
narysuj wykres funkcji :
f(x) = |x2 − 4|− 2x
(x−2)(x+2)≥0
(x−2)(x+2)<0
jak to zapisać poprawnie i dlaczego tak , pomoże ktoś?
3 lis 12:14
Artur ..... :
dlaczego tak się rozpisuje

a kiedy |x| = x

wtedy gdy x≥0
a kiedy |x| = − x

wtedy gdy x<0
no to kiedy |x
2−4| = (x
2−4)

... a kiedy −(x
2−4)
3 lis 12:21
adaś:
o tym to wiem, po prosty jak to zapisuje (x−2)(x+2)≥0
x−2≥0 czyli x≥2 oraz x+2≥0 czyli x≥−2 , tak?
3 lis 12:23
Artur ..... :
noooo iii

albo (x−2)≤0 oraz (x+2)≤0 ... wtedy też ich iloczyn będzie ≥0
3 lis 12:25
adaś:
http://www.zadania.info/d181/512834
do góry jest rozwiązanie , ale nie wiem dlaczego dla x
2−4≥0 jest taki przedział (−
∞
,−2>U <2,
∞) ,skoro
(x−2)(x+2)≥0 czyli x−2≥0 czyli x≥2 oraz x+2≥0 czyli x≥−2 ,jak narysuje to na osi to nie daje
to przedziału wyżej napisanego
3 lis 12:31
3 lis 12:33