Rozwiąż metodą przeciwnych współczynników
ANKA: Rozwiąż metodą przeciwnych współczynników
4x+2y=18
−2x+9=y
robię tak
4x+2y=18
−2x−y=−9 /*2
4x+2y=18
−4x−2y=−18
i dalej nie wiem bo skracają mi się x i y ?
3 lis 12:13
Piotr:
to co Ci wychodzi ?
3 lis 12:19
ANKA: 0=0
3 lis 12:23
Piotr:
czyli ?
3 lis 12:24
Artur ..... :
i dobrze Ci wychodzi ....
4x+2y=18 ⇔ 2x+y = 9
−2x+9= y ⇔ 9 = 2x+y
są to równania tożsamościowe
3 lis 12:24
Piotr:
ajj miala sama do tego dojsc

@ANKA
gdy przeksztalcisz oba rownania do postaci lioniwej to wyjdzie Ci ta sama prosta, nakladaja sie
3 lis 12:25
ANKA: ok już rozumiem dziękuję
x=4,5
3 lis 12:26
Piotr:
jakie x=4,5 ?
3 lis 12:27
asdf:

rozwiązaniem będzie ta prosta.
3 lis 12:28
Artur ..... :
istnieje nieskończenie rozwiązań takiego ukladu równań
3 lis 12:39
ANKA: dziękuję
3 lis 12:45