wzory redukcyjne
Mix: Jak się rozwiązuje tego typu zadania:
| | 5 | | 3 | |
a) cos 0 + sin |
| pi − sin |
| pi − tg 2 pi |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 7 | |
b) sin pi + cos |
| pi + cos 3 pi + sin |
| pi |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | |
c) cos 4 pi + cos 5 pi − ctg |
| pi − tg 2 pi |
| | 2 | |
Probowałem rozwiązac :
a) = 1 + sin (2 pi + pi/2) − sin ( pi − pi/2) − 0 =
1 + sin pi/2 − cos pi/2 =
1 +1 − 0 = 2
ale w odpowiedziach jest że powinno wyjść 3
b) = 0 + cos (2pi + pi/2) + cos (2pi + pi) + sin pi/2=
0 + cos pi/2 + cos pi + sin pi/2
0 + 0 − 1 + 1 = 0
a ma wyjść −2
3 lis 12:07
3 lis 12:53
+-: odp są prawidłowe\Rozwiązujesz metoda dobra, ale musisz dokładniej patrzeć na obliczenia
np sin7/π=sin(2π+(3/2)π)=sin3π/2 lubsin(4π−π/2)=sin(−π/2)= −sinπ/2
3 lis 13:25
Saizou : ewentualnie można z wykresów
3 lis 13:29
Mix: Ale jak z wykresu odczytać dokładną wartość?
3 lis 14:59