oblicz logarytm
Matius: 3
3logp{63} −log
32* log
2√6
kurcze nie mogę zrobić coś mianownika tam jest
log o podstawie √6 o wykładniku 3.
Przepraszam nie wiem dlaczego nie pokazuje

. Wracając do pytania gdyby w tym piętrusie była 1
w mianowniku to bym zamienił podstawę z wykładnikiem ale tak to gdzie to ma się dsotać
3 lis 11:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
log
√6 3 ... tak
| | 1 | |
zauważ, że: logab = |
| |
| | logb{a} | |
| | 1 | |
czyli |
| = log 3 √6  |
| | log√63 | |
3 lis 11:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ także, że:
| | logac | |
logab * logbc = logab * |
| = logac |
| | logab | |
3 lis 11:33
Matius: artur tak jak mówisz log√6 3 ale tam w liczniku jest 3 i ta trójeczka wtedy gdzie trafia. Bo
to co napisałeś pierwszym poście to sie zorientowałem tylka ta trójeczka
3 lis 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co tam jest
3 lis 11:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ coś takiego:
| | 1 | | 'stała' | |
'stała' * logab = (stała) * logab = (stała) * |
| = |
| |
| | logba | | logba | |
3 lis 11:40
Matius: aa kurde nie wiem co źle robię ale zawsze mi źle wychoidzi

w każdym razie prawie tak jak
napisałeś tylko 3 z mianownika ląduje przed ułamkiem całym a ułamek trafia do wykłądnika tej
trójeczki
3 lis 11:41
Artur ..... :
| | 3 | | 1 | | 1 | |
Matius ... 3* |
| = 3*3* |
| = 9 * |
| |
| | cos | | cos | | cos | |
3 lis 11:44
Matius: http://imgur.com/r99bC 4.6 d
i tak z tą końćówka wiem co zrobić bo z tego wychodzi log
3 √6 tylko nie wiem jak z
początkiem
3 lis 11:46
Matius: o kurde cos

ja pierdziele skąd to tam się wzieło
3 lis 11:48
Artur ..... :
| 3 | | 1 | |
| − log32 * log2√6 = 3* |
| − log3 √6 = |
| log√6 3 | | log√6 3 | |
= 3* log
3√6 − log
3√6 = 2*log
3√6 = log
3 (
√6)
2 = log
36
3
log36 = 6
3 lis 11:50
Artur ..... :
cos = jakaś tam liczba/funkcja ... cokolwiek, np. log√6 3
3 lis 11:51
Matius: dzięki wielkie ale ze mnie głupek

żeby nie pomysllec zeby tą 3 wyciagnac

ech no ale w
kazdym razie wielkie dzięki
3 lis 11:54