matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pliska
miecho:
Oblicz pierwiastek wielomianu: W(x) = x
4
− 4x
3
+ 3x
2
+ 4x − 4=
14 maj 14:15
Jacek Karaśkiewicz:
Jednym z pierwiastków jest x
0
= 1, więc możesz podzielić wielomian bez reszty przez (x − 1).
14 maj 14:48