Wzory redukcyjne
Aneta: | | 2*cos 120 + 4tg 390 * sin 487 | |
Oblicz: |
| = |
| | −3tg (−45) * cos (−300) + sin 150 | |
| 2 * cos (90 +30) + 4*tg (360+30) * sin 127 | |
| = |
| 3tg(45) * cos (−360+60) + sin (90+60) | |
| 2* −sin30 + 4tg 30 * sin (90+37) | | −1 + 4√3/3 * cos 37 | |
| = |
| = |
| 3*cos 60 − cos 60 | | 1 | |
jak obliczyc ten cos 37 ? jak wypisałam z tablic to mi zły wynik wyszedł, bo ma być
ostatecznie 1/2
3 lis 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a od kiedy sin(90+x) = sin x

a nie cosx
3 lis 11:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
oraz ... od kiedy sin(90+x) = −cosx
3 lis 11:16
Aneta: ale w jednym dałam tak: sin (90+60) = − cos 60 a ma być bez minusa więc w ostatnim ułamku pod
kreską ułamkową bedzie 2
a w drugim: sin (90+37) = cos 37 wiec chyba to jest ok. ?
3 lis 11:20
Aneta:
3 lis 11:44
Aneta: ?
3 lis 14:58
Saizou : | | 1 | |
cos(120)=cos(90+30)=−sin30=− |
|
|
| | 2 | |
| | √3 | |
tg390=tg(360+30)=tg30= |
|
|
| | 3 | |
sin487=sin(360+127)=sin127=sin(90+37)=cos37
tg(−45)=−tg45=−1
| | 1 | |
cos(−300)=cos300=cos(270+30)=sin30= |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | |
sin150=sin(90+60)=cos60= |
|
|
| | 2 | |
3 lis 15:10