jak obliczyc ten przykład??
Aga: pomocy

jak zrobic taki przykład
log
2 (x)+log
2 (x+1)=0
3 lis 10:45
+-: log21=0
3 lis 10:47
Aga: hmmm....a można bardziej dokładniej

3 lis 10:49
Piotr:
dziedzina : x+1>0 i x>0 ⇒ D:x∊(0; +
∞)
log
2[x*(x+1)]=log
21
x*(x+1)=1
mam nadzieje, ze juz sobie poradzisz
3 lis 11:09
+-: Suma logarytmów o jednakowych podstawach jest równa .....
3 lis 11:10
:): rozumiem ze od razu z tego x(x+1)=1 wyznaczamy dziedzine tak?
3 lis 11:45
Piotr:
nie. z podstaw logarytmow, tak jak napisalem.
3 lis 11:46
Piotr:
wróć , z liczb logarytmowanych, tak jak napisalem
3 lis 11:46
:): hmm...a to
x(x+1)=1 dalej obliczamy

x
2+x−1=0 i delta

?tak

?
3 lis 12:11
Piotr:
tak.
3 lis 12:12
:): dzieki

a jak oblicze delte i x1, x2 to cos jeszcze trzeba z tym zrobic
3 lis 12:14
Piotr:
sprawdzic z dziedzina.
3 lis 12:18
:): ok

wielkie dzieki za pomoc
3 lis 12:26
Piotr:
prosze
3 lis 12:28