Wzory redukcyjne
Aneta: Oblicz:
| sin2 37st. + cos 2 127 st. + 2*sin37st. * cos 487 st. | |
| = ? |
| tg 405 st. + ctg 225 st | |
3 lis 10:34
asdf: cos127 = 90 + 37 = ...
cos487 = 360 + 127 = 90 + 37 = ...
tg 405 = 360 + 45 = ..
ctg 225 = 180 + 45 = ...
umiesz zamieniac na kąty pierwszej ćwiartki?
3 lis 10:43
Aneta: Wyszło mi dalej tak:
| sin2 37 − sin2 37 + 2sin 37 * (−sin 37) | |
| |
| 1 | |
dobrze? i nie wiem co dalej
3 lis 10:51
asdf: tg405 = 360 + 45 = tg 45 = 1
ctg 180 + 45 = −ctg45 = −1
1 − 1 = 0
A może na dole jest iloczyn a nie suma?
3 lis 10:55
asdf: sorry, na dole będzie 1 + 1 = 2
3 lis 11:01
Aneta: Ale ostatecznie ma wyjść 0
3 lis 11:02
Mix:
3 lis 12:56
Aneta:
3 lis 14:57