...
Mały: Proszę zajzyjcie tu !

prosze o pomoc o rozwiązanie zadanka

Sok z wyciśnięty ze skórki grejpfruta( o kształcie kuli) to 80% jego objętości. Sokiem tym
zapełniono 2 puchary w kształcie stożka o promieniu podstawy 5cm i wysokości 6cm. Oblicz
średnicę obranego ze skórki grejpfruta.
Vstożka = 13πr2*h = 13π*52*6 = π*25*2 = 50π
Vpucharów= 2*50π=100π
Vkuli = 43πR3
Vsoku = 80%Vkuli = 810*43πR3 = 3230πR3 = 1615πR3
Vsoku = Vstożka
1516πR3 = 100π /:π
1516R3 = 100 /*15
16R3 = 1500
R3 =
150016 =
7508 = a dalej



?
Proszę pomocy~!