mATURA!!!!!!!!!
bolo: Wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych rownanie x2+mx+m=0 ma takie dwa pierwiastki, ze
suma ich kwadratow jest mniejsza od 15.
Dla jakich wartosci parametru m rownanie x2+3x− m−2/m−3 =0 ma pierwiastki rzeczywiste? Wyznacz
te wartosci parametru m, dla ktorej suma szescianow pierwiastkow tego rownania jest rowna −9.
Dane jest rownanie (2m+1)x2 − (m+3)x+2m+1=0 z niewiadoma x. Wyznacz te wartosci parametru m,
dla ktorych suma odwrotnosci roznych pierwiastkow danego rownania jest wieksza od 1.
Wtym ostatnim obliczylem delte ale wychodzi ujemna i nie wiem co dalej?
3 lis 07:18
Izabela: Wzory Viete'a sie klaniaja
3 lis 08:17
Tad:
Δ=(m+3)
2−4(2m+1)(2m+1)=m
2+6m+9−16m
2−16n−4=−15m
2−10m+5
... i to jest ujemna delta

?
3 lis 09:51
bolo: nie o to chodzi poprostu nie ma pierwiatkow a sa potzrbne
3 lis 10:42
Tad:
Δ>0
−15x
2−10x+5=0
Δ'=100+300
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b | | a | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
|
|
| x1 | | x2 | | x1x2 | | a | | c | | c | |
itd −
3 lis 11:37
bolo: dzięki wilekie
3 lis 13:13