Motonocznosc funkcji
Olek: Zbadaj monotonicznosc funkcji i znajdz jej ekstrema
| | (x−1)3 | |
Witam, mam taką funkcje: y= |
| |
| | (x+1)2 | |
Dziedzina: x∊R−{−1}
Licze jej pochodna i po przeksztalceniach wychodzi:
| (x+1)(x−1)2[3(x+1)−2(x−1)] | |
| |
| (x+1)4 | |
I w tym momencie jeżeli skrócę mianownik i licznik przez to (x+1), w mianowniku zostanie
(x+1)
3
dostaje zupelnie inne rozwiazanie niz w odpowiedziach. Dlaczego tak jest? przeciez z dziedziny
funkcji x jest rozne od −1 wiec (x+1) nie powinno dostarczać żadnych rozwiazań. Ktoś
wytlumaczy?
3 lis 01:49
Artur z miasta Neptuna:
Zapewne dlatego ze przy roboeniu szkicu pochodnej pochodnych biersesz po uwage tylko i
wylacznie licznik pochodnej −−− to jest blad.
O ile (x+1)4 >0 dla kazde x∊Df −−− wiec mozna go pominac przy wyznaczaniu wykresu pochodnej
o type w przypadku (x+1)3 juz tak pieknie nie jest poniewaz mianownik przyjmue wartosci uemne
dla x<1 i sprawa sie komplikuje.
Dlatego zaleca sie NIGDY nie redukowac mianownik pochodnej z funkcji posyaci f(x)/g(x)
Bo mianownik pochodnej bedzie zawsze >0
3 lis 09:12
Artur_z_miasta_Neptuna:

to, że (x+1) NIE JEST miejscem zerowym, bo nie należy do dziedziny, nie oznacza, że wokół tego
punktu nie dochodzi do zmiany znaku wartości funkcji którą chcesz naszpicować
| | x | |
naszkicujmy sobie f(x) = |
| |
| | x2 | |
| | x | | 1 | |
gdybyś Ty to robił to byś napisał |
| = |
| .... i brał pod uwagę tylko licznik (i |
| | x2 | | x | |
tu robisz błąd) ... czyli g(x) = 1
| | 1 | |
(abstrahuję od tego, że znasz wykres funkcji |
| ) |
| | x | |
natomiast bez skracania badałbyś g(x) = x, ponieważ ∀
x∊Df x
2 > 0
oczywiście, to są 'szkice' ... ale o ile drugi pokazuje kiedy funkcja przyjmuje wartości
dodatnie, a kiedy ujemne (a to Ciebie interesuje) o tyle pierwsza tego nie pokazuje.
Mam nadzieję, że Cię przekonałem do tego, aby nie skracać mianownik w pochodnych z funkcji typu
3 lis 09:36
Olek: Dzięki, naprawdę bardzo mi pomogłeś. A gdybym w liczniku bez redukcji miał potęgę 3 stopnia a
nie czwartego wciaż mogłbym badać tylko licznik wiedząc, że mianownik może przyjmować wartości
ujemne? Wydaje mi się że nie.
| | x | |
Więc gdyby f(x) wyjściowa wygladałaby powiedzmy tak: |
| , to chyba nie badałbym już |
| | x3 | |
samego x prawda?
3 lis 11:49
Olek: Może pomnozyc wtedy cały ułamek przez x i na dole znow bedzie x
4 ale nie wiemy czy x jest
dodatnie więc juz nie wiem
3 lis 11:51
Artur ..... :
| | f(x) | |
Olek ... zauważ jak wyglada wzór na pochodna funkcji typu |
| |
| | g(x) | |
| | f(x) | | f'g − fg' | |
( |
| )' = |
| |
| | g(x) | | g2 | |
skoro g
2 ma być nieparzystego stopnia ... to jakie musi być samo g(x)

musiałoby być
pierwiastkiem z jakiejś funkcji ... np. g(x) =
√(x4−45x3+2)
a co za tym idzie ... dziedzina funkcji jest ograniczona do sytuacji, że (x
4−45x
3+2)
>0
... czyli g(x) >0
czyli tym bardziej g
2(x) >0
| | f(x) | |
reasumując: w pochodnej postaci |
| NIGDY nie skracasz niczego z licznika i |
| | g(x) | |
mianownika

bo mianownik zawsze będziesz dodatni dla x∊D
f
3 lis 11:56
Olek: Heh racja. Bardzo dziękuje za pomoc
3 lis 12:00
Artur ..... :
nie ma sprawy
3 lis 12:01