Równanie logarytmiczne
m4k: wyczerpał mi sie zapas pomysłów o tej porze. Może nie znam jeszcze właściwości logarytmów na
tyle dobrze by to ogarnąć... anyway, o to zadanie (podstawie za "t" wartość potęgi, żeby było
bardziej przejrzyście):
t=logx
10t2+xt=20 , rozwiązania: x1=10, x2=0,1
2 lis 23:31
aniabb:
10logx=x
2 lis 23:33
PuRXUTM: tam jest log2x czy logx2 ?
2 lis 23:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
10
(logx)2 = (10
logx)
logx = (x)
logx
x
t + x
t = 20
x
t = 10
x
t = x
logx10
logx = log
x10
(logx)
2 = 1 ⇔ logx=−1 ⋁ logx=1 ⇔ x = 0.1 ⋁ x = 10
2 lis 23:36
m4k: @PuRXUTM to nie jest przypadkiem to samo?
2 lis 23:38
PuRXUTM: napewno nie
2 lis 23:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie
log x2 = log (x2) = 2log x
log2x = (log x)2 = (logx)*(logx)
2 lis 23:39
m4k: dzieki Artur, ide przestudiować Twoje rozwiązanie jeszcze przed spaniem
2 lis 23:39
aniabb: nie jest to samo
2 lis 23:39
PuRXUTM: bo log2x=(logx)2 a logx2=2logx
2 lis 23:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
chyba że x=1
2 lis 23:40
m4k: nie dziwie sie, ze nie wpadlem na to skoro myślałem, że log{2)x=logx2 : s... co za wstyd
2 lis 23:45
m4k: log2x=logx2 *
2 lis 23:46
PuRXUTM: nie martw się nie wstyd, wstyd to jest zapisać że 25+9=36
2 lis 23:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo ... nowy trójkąt pitagorasa

super
2 lis 23:50
+-: chyba trochę prościej
10log2x+xlogx=20
xlogx+xlogx=20
2xlogx=20
xlogx=10 logarytmujemy obie strony
logx*logx=1
log2x=1
logx=+− 1
x1=10 x2=0,1
3 lis 12:25