proste zadanko z fizyki. proszę o pomoc
aqua: Proste zadanko z fizyki: satelita znajduje się na wysokości 4000 km nad powierzchnią ziemi a) z
jaką prędkością porusza się b) ile trwa okres jego obiegu
Jak to rozwiązać, proszę o pomoc
2 lis 22:55
Saizou : podpowiedź rsatelity=4 000 + Rz [km]
2 lis 23:02
aniabb:
v=√GM/R
v=√10*6400*6400/10400 = 198,45 m/s
T=2πR/v=2*3,14*10400000/198,45 = 329268s = 91,46h
2 lis 23:04
aqua: a czemu pod pierwiastkeim jest 2 razy *6400?
2 lis 23:07
aniabb:
g− przyśpieszenie ziemskie
G − stała grawitacji
M masa ziemi
g=GM/R2 więc zamiast GM użyłam gR2
2 lis 23:09
aqua: w odpowiedziach znalazlem V=6202 m/s i T= 2,92 h. Nie wiem czemu
2 lis 23:28
aniabb: aa bo jak r2 to trzeba zamienić na metry..a jak sprawdzałam za 1 razem zapomniałam o kwadracie
i dlatego mi się skracało
2 lis 23:29
aniabb: v=√10*6400000*6400000/10400000 = .....
2 lis 23:30
aniabb: v=6275 m/s jak weźmiesz g=9,81 to pewnie będzie książkowy wynik
2 lis 23:32
aqua: Dzięki wielkie
2 lis 23:37