funkcja kwadratowa-zadania tekstowe
ala17: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka
Fotograf w Wieliczce zrobił zdjęcie uczestnikom wycieczki. Jeżeli odbitkę zamówi 6 osób, to
jedno zdjęcie będzie kosztować 8 zł.Zamówienie zdjęcia przez każdą osobę spowoduje
zmniejszenie ceny o 50gr. Uwzględniając cenę użytego sprzętu i filmu, wykonanie odbitki
kosztuje fotografa 2,50 zł.
1.Oblicz, przy zamówieniu jakiej liczby odbitek (większej od 6) dochód fotografa będzie
największy.
2.oblicz ten dochód i zysk, który osiągnie fotograf wykonując zamówienie.
3.podaj cene jednej odbitki przy liczbie zamówień z punktu 1.
14 maj 12:51
Basia: Pomagam
14 maj 23:41
Basia:
6+n − liczba osób, które zamówią odbitki
8 − 0,5n − cena jednej odbitki
f(n) − zysk fotografa
f(n) = (6+n)*(8−0,5n−2,5) = (6+n)(5,5−0,5n) = 33 − 3n + 5,5n − 0,5n2
f(n) = −12n2 +52n +33
Δ = 254 − 4*(−12)*33 = 254 + 66 = 26+26425 = 29025
albo ja coś źle rozumiem, albo to zadanie nie ma rozwiązania bo √Δ będzie liczbą
niewymierną i pierwiastki również, a to jest niemożliwe bo n∊ℕ
14 maj 23:52