matematyka finansowa
curobgirl: Po ilu latach kapitał o wartości początkowej 2000 zł wzrośnie do kwoty 4000zł przy założeniu
rocznej stopy procentowej w wysokości 5% oraz ciągłej kapitalizacji odsetek?
FV=PV*e
r*n <=> 4000=2000*e
0,05*n
jak to rozwiązać

2 lis 22:50
Saizou : 2=(1,05)
n
log
1,052=n
2 lis 22:56
TriviaI:
2000*e
0.05n = 4000
e
0.05n = 2
0.05n = ln(2)
| | ln(2) | |
n = |
| ≈ 13,862943611198906188344642429164 |
| | 0.05 | |
2 lis 23:02
Saizou : czyli w ≈14 lat
2 lis 23:04
curobgirl: dziękuję
2 lis 23:06
TriviaI: Saizou, ale u Ciebie nie jest ciągła kapitalizacja odsetek, tylko zaledwie 100 razy w
roku.
2 lis 23:08
TriviaI: Źle przeczytałem. U Ciebie jest kapitalizacja
roczna.
2 lis 23:10
Saizou : u mnie rok ma 100 dni
2 lis 23:10
Saizou : specem nie jestem więc kłócić się nie będę
2 lis 23:11