równania prostych
kiki:

przyprostokątne trójkata prostokątnego abc zawierają się w prostych równoległych do osi ukladu
współrzędnych. wyznacz równania prostych zawierających boki tego trójkata jesli B(−2,5)
C(10,−1).
Rozwiązanie(opisuje przypadek pierwszy):
równanie prostej CB: y=−1/2x+4
bo przechodzi przez punkt C i B a mamy ich wspólrzedne.
równanie pr: AC, y=−1 , bo mamy punkt C oraz wiemy, że ta prosta jest równoległa do OX
równanie prostej AB, równoległej do OY i przechodzącej przez punkt B.
wychodzi mi y=2a=b ? i co jest źle? musi być x=−2
2 lis 22:32
aniabb: AB x=a podstawiam punkt B(−2,5) −2=a więc x=−2
2 lis 22:44
aniabb: nie można napisać wzoru w postaci y=ax+b do prostej rownoległej do osi OY bo to nie jest
funkcja
2 lis 22:45
...: To napisz f(x)=ax+b
27 paź 19:48