Dowodzik
c: udowodnic ze √11+√3 jest niewymierna
2 lis 22:23
PuRXUTM: próbuj dowodem nie wprost, załóż że jest liczbą niewymierną
2 lis 22:25
Artur z miasta Neptuna:
Zalozmy ze jest wymierna
do kwadratu tez ma byc liczba wymierna .... wiec √3 musi byc wymierna co nie jest prawda
c.n.w.
2 lis 22:26
c: a jest wymierne
√11+√3 = a
11+√3 = a2
√3=a2−11
ok mogę napisac ze róznica liczb wymiernych nie jest pierwiastkiem....ale jak to udowodnic?
wolałbym to zrobić aksjomatycznie
2 lis 22:32
c: ktoś ma jakiś pomysł?
2 lis 22:46
c: dobra zrobiłem. zamykam
2 lis 22:52