analityczna
PuRXUTM: Dla jakich wartości parametru m równanie x
2+y
2−8x+2y−4m
2+m+22=0 opisuje okrąg? Jakie są
współrzędne środka i promień tego okręgu
Obliczyłem że S=(4,−1)
r
2=4m
2−m−5
zał: 4m
2−m−5>0 − dobrze ? bo chyba promień nie może być równy zero
| | 1 | |
no i wychodzi mi że m∊(−∞;−1)U(1 |
| ;+∞)
|
| | 4 | |
tylko co z tym r ?
r=
√4m2−m−5 ?
2 lis 21:58
Artur z miasta Neptuna:
Nic .... zostawiasz w takiej postaci
2 lis 22:01
PuRXUTM: ok. dzięki

a co z tym promieniem, nie może być zero tak ?
2 lis 22:07
Artur z miasta Neptuna:
Promoen rowny zero => to jest punkt ... a punkt nie jest okregiem
2 lis 22:11
PuRXUTM: właśnie o to mi chodziło bo nie byłem pewny dzięki
2 lis 22:12