awdawdawd
karolajn: Funkcję F(x) = 4x+3x3−x przedstaw w postaci sumy ułamków Ax + Bx+1 + Cx−1
2 lis 21:37
aniabb: użyj dużego U do przedstawienia ułamków
2 lis 21:40
2 lis 21:51
karolajn: tak Mila. Poszukalem sposobu w internecie i obliczyłem A,B,C
A= −1
B= −0,5
C= −7/2
Tylko sposób zapisu koncoweo. W odpowiedzi jest w mianowniku (A,B,C) same 3. Dlaczego ? Moglby
mi ktos rozpisac ? A,B,C są policzone dobrze.
2 lis 21:53
Artur z miasta Neptuna:
Sa zle wiliczpne bo A+B+C ≠ 0
2 lis 22:06
Artur z miasta Neptuna:
Po dugie A=−3 obowiazkowo
2 lis 22:07
Mila:
| 4x+3 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| x(x−1)(x+1) | | x | | x−1 | | x+1 | |
| | A(x2−1)+Bx(x+1)+Cx(x−1) | | Ax2−A+Bx2+Bx+Cx2−Cx | |
= |
| = |
| = |
| | x(x−1)(x+1) | | x(x−1)(x+1) | |
| | x2(A+B+C)+x(B−C)−A | |
= |
| |
| | x(x−1)(x+1) | |
Tworzymy układ równan ( można też inaczej)
A+B+C=0 i B−C=4 i−A=3 ⇔
| 4x+3 | | −3 | | | | | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| x(x−1)(x+1) | | x | | x−1 | | x+1 | |
2 lis 22:11
karolajn: Mam tak samo Mila. Mozna chyba jeszcze włożyć 2 do mianownika np. 7/2(x−1). Problem lezy w tym,
ze w odpowiedziach jest
−3/x + 3/2(x−1) + 3/2(x+1).
2 lis 22:17
Artur z miasta Neptuna:
Sprawdz jeszcze raz dokladnie odpowiedzi ... bo co chwila zmienasz zeznania
2 lis 22:19
karolajn: Dlaczego zmieniam ? W mianowniku są 3 (raz jest −3) tak jak napisalem. A mnie wychodza wyniki
takie jak Mili.
2 lis 22:25
Mila: Pewnie miałeś 4x2+3 w liczniku.
2 lis 22:26
Artur z miasta Neptuna:
Nie sa same 3 to po pierwzze
po drugie wyniki pierwptne troche onne podales
W odpowiedziach ksiazkowych jest blad lub w druku przykladu jesy blad
2 lis 22:28