..
asdf:

fizyka
Na zielono − jednostki
Punkt materialny porusza się po prostej w kierunku rosnących x. Na rysunku przedstawiono jego
zależność położenia od czasu. Obliczyć:
1. średnią prędkość dla całego ruchu
2. prędkość maksymalną
3. średnie przyspieszenie dla pierwszych 5 sekund.
x
0 = 0
| | Δx | | 7 | |
1. Średnia prędkośc to po prostu V = |
| = |
| m/s |
| | Δt | | 9 | |
2. Prędkośc maksymalna −−−−jak z wykresu to policzyć?
3. średnie przyspieszenie dla pierwszych 5 sekund:
| | x5 − x0 | |
Vśr0→5s = |
| = 1m |
| | 5s | |
| | 1 | |
asr = |
|  ? |
| | 5 | |
2 lis 21:30
aniabb: vśr=7/11
2 lis 21:33
asdf: tak

a jak będzie z prędkością maksymalną?
2 lis 21:34
aniabb: vmax=2m/s
2 lis 21:35
aniabb: między 2 a 3 sek
2 lis 21:35
aniabb: najbardziej stromy kawałek krzywej
2 lis 21:36
asdf: V
max dla t
2→3s
będzie?
2 lis 21:36
asdf: ok, dzięki, teraz postaram się z tego narysować przyspieszenie
2 lis 21:37
asdf:

dobrze?
2 lis 21:44
aniabb: jeśli myślałeś o prędkości to w miarę ... musisz podzielić na mniejsze kawałki na tych łukach
2 lis 21:46
asdf: chodziło mi o przyspieszenie
2 lis 21:48
asdf: to źle?
2 lis 21:53
aniabb: jesteś w połowie..drugi raz to samo i będzie przyśpieszenie
2 lis 21:55
asdf: Czyli nie rozumiem...
2 lis 21:57
asdf:

zacznę od łatwiejszego
2 lis 21:58
aniabb: ten jest milutki... z tego przyśpieszenie ci wyjdzie jak przed chwilą próbowałeś
2 lis 22:00
asdf:

to jest przyspieszenie tak?
2 lis 22:00
aniabb: brawo
2 lis 22:01
asdf: Teraz spróbuję to opisać, czy dobrze myślę:
W pierwszej sekundzie jest już na drugiej sekundzie, ma przyspieszenie: 2m/s (od postoju do
ruchu)
Dla t ∊ <1,3> porusza się ruchem jednostajnym, jego prędkość to 2m/s, a przyspieszenie jest
równe 0. Prędkość w 4 sekundzie to 1 m/s, czyli zwalnia...jego przyspieszenie to −1 m/s. W
piątej sekundzie przez "ułamek" sekundy zatrzymuje się, jego v = 0, a = −1. Od piątej sekundy
zaczyna się cofać. jego prędkość to −1m/s ale do tyłu, a = −1. Od 6 sekundy do 9 sekundz cofa
sie ze stałą prędkością V = −1 m/s, a = const. W ostatniej sekundzie hamuję, czyli zmienia
prędkość z −1m/s na postój (0m/s), a jego przyspieszenie w tym momencie wynosi a = 1m/s
Dobrze rozumiem?
2 lis 22:06
aniabb: tak ..tylko wszędzie zamiast słowa prędkość używaj zmiana prędkości
2 lis 22:09
aniabb: i jak stała prędkość to a=0 przy słowie const zazwyczaj myślimy o różnej od zera
2 lis 22:10
aniabb: W pierwszej sekundzie ma przyspieszenie: 2m/s (od postoju do ruchu)
Dla t ∊ <1,3> porusza się ruchem jednostajnym, jego prędkość to 2m/s, a przyspieszenie jest
równe 0. zmiana Prędkość w 4 sekundzie to 1 m/s, czyli zwalnia...jego przyspieszenie to
−1 m/s. W
piątej sekundzie przez "ułamek" sekundy zatrzymuje się, jego v = 0, a = −1. Od piątej sekundy
zaczyna się cofać. jego zmiana prędkość to −1m/s ale do tyłu, a = −1. Od 6 sekundy do 9
sekundz cofa sie ze stałą prędkością V = −1 m/s, a =0. W ostatniej sekundzie
przyśpiesza, czyli zmienia prędkość z −1m/s na postój (0m/s), a jego przyspieszenie w
tym momencie wynosi a = 1m/s
2 lis 22:13
asdf:

Teraz jego przemieszczenie:
Od S
0 do S
5 porusza się do przodu, czyli wykres będzie rósł:
| | at2 | | 2*1 | |
S0 →1s = |
| = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
S
1 →3s =
tutaj policzę polem = 4. Czyli jest to wektor: (3,4) < ruch jednostajny (a =
0) czyli kąt 45
o
S
3→5 = pole wychodzi: 2 * 2 / 2 = 2,
wektor: (2,2)
Od t = 5s "samochód" zaczyna się cofać, czyli wykres będzie w dół:
S
5→6 = pole wychodzi: 1 *1/2 =
1/2, wektor (1,−1/2), a = −1
S
6→9 = pole wychodzi:
3, wektor = (3,3) a = 0, kąt 45
o
S
9→10 = pole wychodzi:
1/2, zwalnia do postoju.
Jego cała droga to 7+ 4 = 11 m
jego przemieszczenie to 3m
tak?
2 lis 22:25
asdf: ?
2 lis 22:32
aniabb: tak..ale łatwiej liczyć kratki pod wykresem prędkości niż zrozumieć co piszesz
2 lis 22:33
asdf: 
staram się to zrozumieć dobrze
Punkt materialny porusza się zgodnie z równaniem:
x(t) = At − Bt
2, gdzie:
A = 3 cm/s
znajdź
V(t) i a(t)
b) śr. prędkośc w ciągu 0−6 s
c) śr. prędkość w ciągu 3−8 s
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x(t) = At − Bt
2
x
0 − przemieszczenie początkowe, czyli = 0
V
0 = A − prędkość początkowa, czyli = 3cm/s
I teraz mam taki zapis, którego nie rozumiem:
| a | |
| = −b → a = −2b <<< z kąd to się wzięło? |
| 2 | |
(t
1)' = 1
(t
2)' = 2t
2 lis 22:47
aniabb: to co stoi przed t2
a/2 we wzorze ogólnym''
−B w zadaniu
więc a/2 = −B
2 lis 22:53
asdf: | | dx | |
Vt = |
| = A * 1*t0 − B * 2t1 |
| | dt | |
a co z tym dt?
2 lis 23:01
aniabb: nic ..mówi nam po jakiej zmiennej liczymy pochodną
2 lis 23:11
asdf: | | dV | |
a(t) = |
| = (A − 2Bt)' = 0 − 2B * 1 *t0 |
| | dt | |
To dół zawsze się omija?
2 lis 23:15
aniabb: tak
2 lis 23:16
aniabb: df/dx = f' po prostu inny zapis .. przydatny potem jak funkcje wielu zmiennych
2 lis 23:17
asdf: prędkośc − droga po czasie
szybkość − przemieszczenie po czasie
2 lis 23:17
aniabb: odwrotnie
2 lis 23:23
asdf: szybkość = V
prędkość = |V|
| | at2 | | 1m | |
x(6) = x0 + V0t + |
| = At − Bt2 = 3cm/s*6s − |
| * 36s2 = 18 − 18 = 0 |
| | 2 | | 2s2 | |
| | x(6) − x0 | | 0 − 0 | |
Vśr0−6s = |
| = |
| = 0 |
| | 6 | | 6 | |
średnia prędkosć
3−6s =
| | 64 | |
x(8) = 8*3 − |
| = 24 − 36 = −12 |
| | 2 | |
| | 9 | |
I tutaj jeden punkt na osi to (3, |
| ) a drugi to: (8,−12) |
| | 2 | |
Jak obliczyć pole nad osią OX i pole pod osią OX skoro nie znam miejsca zerowego?
2 lis 23:39
asdf: szybkość = V
prędkość = |V|
| | at2 | | 1m | |
x(6) = x0 + V0t + |
| = At − Bt2 = 3cm/s*6s − |
| * 36s2 = 18 − 18 = 0 |
| | 2 | | 2s2 | |
| | x(6) − x0 | | 0 − 0 | |
Vśr0−6s = |
| = |
| = 0 |
| | 6 | | 6 | |
średnia prędkosć
3−6s =
| | 64 | |
x(8) = 8*3 − |
| = 24 − 36 = −12 |
| | 2 | |
| | 9 | |
I tutaj jeden punkt na osi to (3, |
| ) a drugi to: (8,−12) |
| | 2 | |
Jak obliczyć pole nad osią OX i pole pod osią OX skoro nie znam miejsca zerowego?
2 lis 23:39
asdf: 
?
2 lis 23:44
aniabb: masz drogę, więc nie liczysz pola ... x(8)−x(3) /5 =−16,5/5 = −3,3m/s
2 lis 23:45
aniabb: 64/2=32 x(8)=24−32=−8
2 lis 23:48
2 lis 23:50
aniabb: też można ale wtedy to ma być wykres prędkości od czasu więc liczysz v(3) i v(8) i pole pod
prostą
2 lis 23:54
2 lis 23:55
aniabb: a jak masz drogę to po prostu −12,5/5 = −2,5
2 lis 23:56
asdf: Żeby obliczyć przemieszczenie po czasie, czyli prędkość to rysuję coś podobnego jak w poście z
2225 i liczę z tego pole między osią OX?
3 lis 00:00
aniabb: nie..to już wykres drogi tu po prostu dzielisz przyrost drogi przez przyrost czasu ..
kratki liczy się z wykresu prędkości (21:58) i wtedy mamy drogę
3 lis 00:12
aniabb:
v=a*t v= pole pod krzywą przyśpieszenia
s=v*t s= pole pod krzywą prędkości
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
v=Δs/Δt v= pochodna drogi ..przyrost/przyrost
a=Δv/Δt a= pochodna prędkości ..przyrost/przyrost
3 lis 00:16
asdf: Dzięki, nie wiem czemu, ale coś nie może mi to wejść w głowę....Chyba za dużo dzisiaj i
wszystko na raz (macierze, sprawozdanie, teraz to...)
3 lis 00:21
3 lis 00:22
aniabb:

v=ds/dt
3 lis 00:24
aniabb:

a=dv/dt
3 lis 00:26
aniabb: oczywiście na rysunkach Δ zamiast d ale nie chciało się napisać
3 lis 00:26
asdf: Nie rozumiem tego kompletnie, pierw zrobię proste przykłady...
3 lis 00:31
aniabb: zobacz na wzory
jak mnożysz razy czas to pole
jak dzielisz przez czas to przyrosty
3 lis 00:33
asdf: Podstawy pierw muszę ogarnąc

prędkość − przemieszczenie po czasie
Na przykład:
pójdę do sklepu z V = 3cm/s, będę wracał ze średnią prędkością 30mm/s
To moje przemieszczenie = 0 tak?
3 lis 00:38
Piotr:
sorry, ze sie wcinam ale widze, ze jestes.
co to (... skasowałem link na żądanie firmy reprezentującej eTrapez (Jakub) ...)?
3 lis 00:45
asdf: a co ma być? strona...sciagaj co chcesz.
3 lis 00:47
Piotr:
yyy ja tam sie nie znam ale jakos to dziwnie wyglada. jakies gry tam sa. to jakis serwer czy
jak ?
3 lis 00:48
asdf: Nie wiem, ja tylko z tamtad sciagalem etrapez:
(... skasowałem link na żądanie firmy reprezentującej eTrapez (Jakub) ...) To nie jest moja strona

Mam inną
3 lis 01:01
Piotr:
nie, no linku nie potrzebuje. sam sobie wszedlem. mam wrazenie, ze to jest czyjs dysk...
jak Ty to znalazles
3 lis 01:06
asdf: dostałem

Czemu tak drążysz ten temat?
3 lis 01:06
Piotr:
masz swoja strone internetowa
3 lis 01:07
asdf: ze 3 lata temu dla nauczenia sie troche php zrobilem, przy okazji nauczylem sie (bardzo) duzo z
css i html
3 lis 01:08
Piotr:
z ciekawosci

ja pamietam jak kiedys szukalem etrapez to nie bylo latwo

a tu wszystko szybko ze strony
3 lis 01:08
asdf: @aniabb, dziękuję za pomoc, już coś mi powoli świta w głowie, jutro spróbuję to dokończyć i
lepiej ogarnąć.
3 lis 01:11
Piotr:
od razu widac, ze kibic barcelony i manchesteru city
3 lis 01:12
asdf: ja? czemu?
3 lis 01:13
Piotr:
mam dobra pamiec
3 lis 01:14
asdf: nie mówię, że nie...ale w jaki sposób to wywnioskowałeś?
3 lis 01:16
Piotr:
pamietam co pisales

........... ze mna
3 lis 01:17
asdf: Ja muszę spadać, bo czas goni..
P.S Zobacz sobie na meczyki.pl − ciekawe mecze jutro (ale nie dla mnie

)
Dobranoc!
3 lis 01:17
Piotr:
przypomnij sobie a nie szukaj. to by bylo za proste
3 lis 01:18
Piotr:
eee wole sopcast albo streamTorrent. spokojnej !
3 lis 01:19