Granice pomocy
Alina: Czy ktoś mógłby pomóc?
| | 2n3+sin2n | |
limn→∞ |
| |
| | 3√n3−√n6+5n3 | |
2 lis 21:25
Ajtek:
| | (−1)n | | 2 | |
a) Podziel licznik i mianownik przez n. Pamiętaj, że |
| =0 i |
| =0 |
| | n | | n | |
2 lis 21:30
Ajtek:
Zapis b) mi się nie podoba, dokłądniej mianownik.
2 lis 21:33
Ajtek:
W b) Granica wychodzi mi 2.
2 lis 21:35
Alina: Ajtek nie umiałam inaczej b zapisać − pierwiastek 3 stopnia z n3 minus pierwiastek kwadratowy
z n6+5n3. Czy możesz napisać rozwiązanie?
2 lis 21:51
Ajtek:
Myślałem, że się pomyliłaś, przepraszam

.
Mam pytanie:
3√n3= wiem?
2 lis 21:53
Alina: nie
2 lis 21:55
Ajtek:
No to tak zrobimy:
23=8 3√8=...
33=27 3√27=...
2 lis 21:57
Alina: hehe mój mózg już śpi widocznie

e takiego czegoś nie zobaczył
2 lis 21:59
Ajtek:
Czyli 3√n3=..
2 lis 22:00
Alina: a jednak się pomyliłam a właściwie nie jak tylko osoba która mi to zadanie podsunęła
ma być √3n3
Sprawdziłam bo faktycznie 3√n3 nie ma sensu
2 lis 22:04
Ajtek:
To upewnij się czy cały przykład jest dobrze napisany. NIe chcę się bawić w co chwilowe zmiany
wyników rozwiązań itp.
2 lis 22:06
Ajtek:
I od kiedy 3√n3 nie ma sensu?
2 lis 22:07
Alina: | | 2n3+sin2n | |
limn→∞ |
| |
| | √3n3−√n6+5n3 | |
teraz jest poprawnie
2 lis 22:09
Artur z miasta Neptuna:
No to krok 1)
Niewymiernosc z mianownika
krok2) obliczasz granice
2 lis 22:15
Ajtek:
Teraz to mam mętlik w głowie

.
2 lis 22:16
Ajtek:
Też tak myślałem

.
Cześć
Artur
2 lis 22:16
Artur z miasta Neptuna:
Hej ho
2 lis 22:16
Alina: Ajtek sens to owszem ma ale po co taki zapis? Czemu miało by to służyć?

Panowie w b wyszło mi 0. Czy tak miło być?
Proszę jeszcze o c.
2 lis 22:57
Ajtek:
Czemu by to miało służyć? Np. zmyleniu przeciwnika

.
2 lis 22:59
Alina: hihi chyba tylko temu
2 lis 23:14