parametry
aska: dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór wsszystkich liczb
rzeczywistych.
f(x)
1/√mx2+4mx+m+3
2 lis 20:59
Artur ..... :
innymi słowy ... dla jakiego 'm'
mx2+4mx+m+3 > 0 dla DOWOLNEGO x∊R
2 lis 21:01
Artur ..... :
a kiedy to będzie spełnione dla dowolnego x∊R

wtedy gdy spełnione będą dwa warunki:
1) współczynnik przy najwyższej potędze >0
2) Δ < 0
lub wtedy gdy:
1) współczynniki przy 'x' =0
2) wyraz wolny >0
2 lis 21:03
Beti: a nawet mx
2+4mx+m+3
≥ 0
2 lis 21:03
Aga1.: 1)Dla m=0
3>0
D=R
2)
Dla m>0 i Δ<0 Rozwiązaniem nierówności jest R.
2 lis 21:05
Artur ..... :
Beti −−− mianownik
2 lis 21:05
Beti: a gdzie tu jest mianownik?
2 lis 21:06
Aga1.: 1/M
2 lis 21:06
Artur ..... :
masz zapisaną funkcję:
1/
√mx2+4mx+m+3
| | 1 | |
czyli 'po naszemu' |
| |
| | √mx2+4mx+m+3 | |
2 lis 21:07
Beti: aaaaaaaaa, już widzę: 1/...
myślałam, że to przykład pierwszy
2 lis 21:07
aska: ja zrobiłam tak :
mx2+4mx+m+3>0 ( i tutaj nie wiem co dalej z tych zrobić ...?
nastepnie licze Δ wychodzi że Δ= 12m2−12
liczeΔm, wychodzi że Δm=144
miesca zerowe m1= 0 m2=1
m∊(0,1) a powinno wyjść od <0,1)
nie wiem co zrobić z tym pierwszym warunkiem
2 lis 21:07
aska: sorki, jeszcze nie doszłam do tego jak zrobić kreskę ułamkową
2 lis 21:09
Artur ..... :
źle policzona Δ
2 lis 21:12
Artur ..... :
Δx = (4m)2 −4*(m)*(m+3) = ....
i licz dalej
2 lis 21:12
aska: czemu?
2 lis 21:12
aska: wychodzi 12m2−12m
2 lis 21:13
Artur ..... :
cholera ... dobrze Δ ... sorki
a co do m=0 .. patrz co napisałem 21:03 (pkt 2) lub Aga (punkt 1)
2 lis 21:13
aska: ok, ok. Tylko że tego nie kumam niestety. bo z delty wyszło, tylko jak mam ruszyć założenie ,
mx2+4mx+m+3>0
2 lis 21:16
aska: i powiązaniu z tego z tym co liczyłam. bo ja w sumie liczyłam , bo w sumie założyłam żeΔ<0 i
nie moge tego rozkminić czemu nie moge dać Δ≤0
2 lis 21:18