równanie
Marek: rozwiąż równanie
sin4x + cos4x= 58
nauczycielka zapisała tak :
(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x= 58
moje pytanie brzmi skąd się wzięło −2sin2xcos2x?
2 lis 20:52
Aga1.: Ze wzoru
a4+b4=(a2+b2)2−2a2b2
Jak nie wierzysz to sprawdź, czy L=P
2 lis 20:54
Artur ..... :
sin
4x+cos
4x=sin
4x+cos
4x+2sin
2xcos
2x−2sin
2xcos
2x=(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x =
| | (2sinxcosx)2 | | sin2(2x) | |
= 1 − |
| = 1 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 lis 20:54
Kejt: stąd, że:
(sin2x+cos2x)2=sin4x+2sin2xcos2x + cos4x
musimy odjąć teraz 2sin2xcos2x żeby zgadzało się z pierwszym równaniem.
2 lis 20:54
PuRXUTM: (sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=sin4x + cos4x
L=sin4x+2sin2xcos2x+cos4x−2sin2xcos2x=sin4x + cos4x=P
2 lis 20:54
PuRXUTM: jakie zainteresowanie zadaniem
2 lis 20:55
konrad: jak podniesiesz ten nawias do kwadratu to otrzymasz sin4x+2sin2xcos2x+cos4x, a żeby to
dało sin4x+cos4x trzeba odjąć właśnie 2sin2xcos2x
2 lis 20:55
Kejt: jak wygłodniałe sępy
2 lis 20:57
Marek: zrozumiałem
dziękuje wszystkim
2 lis 21:00
PuRXUTM: E widać Marek znasz Etę

Wiesz co dobre
2 lis 21:01
Marek: doszedłem do momentu :
i dalej krok po kroku wytłumaczylibyście ? zawsze miałem z tym problem
2 lis 21:13
Eta:
2 lis 21:14
Eta:
| | π | | π | |
2x= |
| +2kπ v 2x= π− |
| +2kπ , k€C |
| | 3 | | 3 | |
x=..... v x=.......
2 lis 21:16
Marek: | | π | | π | |
x= |
| + kπ lub x= |
| + kπ |
| | 6 | | 3 | |
| | √3 | |
a rozwiązujemy dla sin2x=− |
| ? |
| | 2 | |
2 lis 21:21