matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie: sin(x+ u{π}{6}=u{p{3}}{2} sinx - {1}{4} dla x∊(-2π;2π)
magda:
rozwiąż równanie: sin(x+
π
6
=
√
3
2
sinx − {1}{4} dla x∊(−2π;2π)
2 lis 20:50
Mila:
π
√
3
1
sin(x+
)=
sinx −
dla x∊(−2π;2π)⇔
6
2
4
π
π
√
3
1
sinxcos
+sin
cosx−
sinx=−
⇔
6
6
2
4
√
3
1
√
3
1
sinx+
cosx−
sinx=−
⇔
2
2
2
4
1
cosx=−
2
π
π
x=
+π+2kπ lub x=−
+π+2kπ i x∊(−2π;2π) i k∊C
3
3
podstaw za k i ustal pierwiastki
2 lis 21:39