dawdawd
karolajn: Damy jest wielomian w(x) = x3 +bx2 +cx +d. Wielomian ten ma trzy pierwiastki tworzące ciąg
geometryczny o pierwszym wyrazie 2. Wartość wielomianu w punkcie 3 jest równa 5. Wyczna
Pierwiastki tego wielomianu.
2 lis 20:49
Artur ..... :
W(2) = 0
23 + 22b + 2c + d = 0
W(3) = 2
33 + 32b + 3c + d = 3
x1,x2,x3 tworzą ciąg geometryczny ... czyli x2 = x1*q = 2q, x3 = x1*q2 = 2q2
ze wzorów viete'a:
d = −x1*x2*x3 = −23q3
c = x1*x2 + x1*x3 + x2*x3 = ....
b = −(x1+x2+x3) = ....
podstawiasz do układu powyżej i już masz 'rachu ciachu' rozwiązanie
2 lis 20:59
Aga1.: w(x)=(x−2)(x−x2)(x−x3)
x1=2
x22=2x3
w(3)=5
2 lis 21:01
karolajn: W ogole tego nie rozumiem. Dlaczego x22=2x3. Dlaczeg owzory viete'a ? Co dalej ?
2 lis 22:33