funkcja wykładnicza
Alois~: Rozwiąż równania:
1) 3
2x+5 * 3
−x+1 = 2
x+6 w odp x=−6
2)2
2x −4*2
x +10
x − 4*5
x =0 w odp x=2
| | 3x2−2+5 | | 14 | |
3) |
| = |
|
|
| | 3x2−1−9 | | 3(3x2−2−3) | |
tutaj mi sie cos nie zgadza z odpowiedziami bo z moich obliczen wychodzi mi
x
2=3 − sprzeczne z dziedzina i 3
x2 =−31
a w odp jest x∊{−2,2}
2 lis 20:44
Artur ..... :
3a * 3b = 3a+b
2 lis 20:46
Artur ..... :
jak już to nie 3x2−1 tylko 3x2−1
2 lis 20:47
Artur ..... :
na pewno nie wychodzi x2 = 3 ... tylko x2 = 4 ... szukaj błedu
2 lis 20:48
Alois~: a co z tym dalej jak juz mam 3x+6 = 2x+6 ? jakies podstawienie czy jak?
2 lis 20:51
Beti:
1) D: 3x2−1 − 9 ≠ 0 −−> x ≠ ±√3
Mianownik po prawej:
3(...) = 3x2−1 − 9
wobec tego mnożąc obustronnie przez mianownik (bo jest taki sam po obu stronach) mamy:
3x2−2 + 5 = 14
3x2−2 = 9
3x2−2 = 32
x2 − 2 = 2
x2 = 4
x = −2 lub x = 2
2 lis 20:54
Ajtek:
3
x+6=2
x+6 /:2
x+6
x+6=0 ⇒ x=...
2 lis 20:54
Beti: chodzi oczywiście o równanie 3)
2 lis 20:55
Mati_gg9225535: Beti a jakbym wymnożył mianownik prawy wychodzi mi ten sam co po lewej przenosze wszystko na
lewą stronę −14 daje do licznika i mam to samo przez to samo czyli 1=0 co daje sprzecznosc?
gdzie jest błąd w takim rozumowaniu?
2 lis 21:03
Alois~: a jak podstawy nie są takie same ? tak jak w tym przykładzie:
5x+2 * 72x+4 = 21x+2
2 lis 21:22
aniabb:
(5*49)x+2=21x+2 // /21x+2
(245/21)x+2 = 1 = (245/21)0
x+2=0
x=−2
2 lis 21:25
Alois~: ok juz mi wyszlo
2 lis 21:26