wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastki wielomianu w(x)=
zanet: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastki wielomianu
w(x)=(x+2)(x−3m+6)(x−5) tworzą ciag arytmetyczny. dla naturalnej wartości parametru m rozwiaz
nierówność w(x)(x−12)<0
odp: m∈{5/2; −1,6};
dla m=6 nierówność x∈(−2,5)
2 lis 20:39
Artur ..... :
jakie mamy pierwiastki

mamy:
−2
3m−6
5
aby to był ciąg arytmetyczny to:
będzie to taki ciąg:
−2 ; 3m−6 ; 5 albo 5 ; 3m−6 ; −2 (ale to będa te same liczby tylko w odwrotnym 'szyku)
lub
−2 ; 5 ; 3m−6 albo 3m−6 ; 5; −2 (ale to będa te same liczby tylko w odwrotnym 'szyku)
to ile musi wynosić m w pierwszym przypadku, a ile w drugim ... aby to były ciagi arytmetyczne
2 lis 20:43
Artur ..... :
ta nierównośc dla jakiego parametru m ma być rozwiązana
2 lis 20:43
zanet: dziękuje juz wiem o co chodzi
2 lis 20:47