wyznacz wszystkie wartości parametru m
zanet: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których pierwiastki wielomianu
w(x)=(x+2)(x−3m+6)(x−5) tworzą ciag arytmetyczny. dla naturalnej wartości parametru m rozwiaz
nierówność w(x)(x−12)<0
odp: m∈{5/2; −1,6};
dla m=6 nierówność x∈(−2,5)
prosiłabym o dokładne wyjaśnienie
2 lis 20:17
Beti: Pierwiastkami wielomianu są:
−2, 3m−6, 5
i te trzy liczby (w dowolnej kolejności) tworzą c. arytm. więc rozpatruję wszystkie możliwe
kombinacje:
1) −2,3m−6,5 − c. arytm., to:
6m−12 = 3
6m = 15 /:6
2) −2,5,3m−6 − c. arytm., to:
10 = 3m−8
18 = 3m /:3
m =
6
3) 3m−6,−2,5 − c. arytm., to:
....
dokończ
2 lis 20:39
Tad:
− pierwiastki wielomianu to
−2 5 3m−6
a) 3m−6 jest wyrazem a
1
3m−1=−4
3m=−3
m=−1
b) 3m−6 jest wyrazem środkowym
3=6m−12
6m=15
m=2,5
c) 3m−6 jest wyrazem a
3
3m−8=10
3m=18
m=6
2 lis 20:40
zanet: dzięki wielkie
2 lis 20:43