obliczanie
myszka199: Cześć. mam pewien problem z takim zadaniem :
Przed wyjazdem na konferencję pani Sękowa wymieniła 2000zł na dolary kanadyjskie po kursie
1CAD = 2.82zł . Ile dolarów otrzymała? Wróciła z wyjazdu,mając 120 dolarów kanadyjskich.
Sprzedała je po kursie 1PLN=0.38 CAD . Ile złotych otrzymała? Ile pieniędzy straciła na
wymianie 120 dolarów?
obliczyłam,że otrzymała 709,22 dolarów. ( rozwiązałam to tak : 2000 zł : 2,82 zł = 709,22 CAD )
obliczyłam,że otrzymała 315,79 ( rozwiązałam to tak : 120 : 0,38 CAD=315,79 PLN )
ale nie wiem jak wyliczyć,ile pieniędzy straciła na wymianie 120 dolarów. liczę i liczę i
wychodzi,że ona jeszcze ZYSKAŁA kasę....
tutaj ma wyjść 22,61 PLN w tym pytaniu,ale nie wiem jak to wyliczyć.
proszę o pomoc,przygotowywuję się do klasówki.
2 lis 20:01
debil: ie wiem hahahahahaahhaa
2 lis 20:10
Artur ..... :
ile straciła
cena za jaką kupowała te 120 dolarów
| | 1 | |
1CAD = 2.82PLN ⇔ |
| CAD=1PLN |
| | 2.82 | |
cena za jaką sprzedawała te 120 dolarów
0.38CAD = 1PLN
albo prościej .... ile musiałaby zapłacić na początku aby otrzymac 120CAD

120*2.82PLN
a ile otrzymała po powrocie za te 120PLN

No to ile straciła
2 lis 20:12
Beti: Dobrze obliczyłaś, ale zapomniałaś o jednym − trzeba policzyć, ile p. Sękowską kosztowało
kuoienie tych 120 dolarów.
120 dolarów kupując w kantorze zapłaciła 338,40 zł.
Po powrocie sprzedała je w kantorze i dostała za nie 315,79 zł.
To jak na tym wyszła?
2 lis 20:17
myszka199: to teraz 338,40−315,79=22,61
no to faktycznie jednak straciła. : )
Dziękuję za pomoc !
2 lis 20:19
Aga1.: Jak kupowała to płaciła
120*2,82=338,4PLN
A sprzedała za 315,79PLN
Więc
338,4−315,79=22,61PLN
2 lis 20:20