matematykaszkolna.pl
Ograniczoność ciągów Ola: Hej, nie do końca ogarniam jak się sprawdza czy ciąg jest ograniczony, dlatego piszę z prośbą o pomoc. Zad 1)
 4n−1 
an=

2n+3 
Policzyłam a1, wyszło 3/5 − czy to oznacza, że jest ograniczony z dołu przez 3/5? Policzyłam
 1 
też granicę (tylko nie wiem czy dobrze ) i wyszło −

. W takim razie jak ten ciąg jest
 3 
ograniczony? Zad 2) an=n+8n+3 Tutaj kompletnie nie wiem jak to ugryźć.
2 lis 19:40
Godzio:
 1 
an, a nie do −

3 
 1 
Swoją drogą jestem ciekaw jak policzyłaś, że granica to −

3 
2 lis 19:42
Godzio: Zad. 1 Pokaż, że ciąg jest rosnący dla każdego n ∊ ℕ, tzn. an + 1 − an > 0 Wówczas a1 < an dla każdego n ≥ 2. Wtedy udowodnisz, że ciąg jest ograniczony z dołu przez a1. Jeżeli teraz granica przy n → jest równa + tzn., że ciąg nie jest ograniczony z góry.
2 lis 19:45
Ola: Oookej, w takim razie mogłabym prosić o prawidłowe rozwiązanie z komentarzem?
2 lis 19:47
Ola: Ok, sorry, jak pisałam tamto, to jeszcze nie było odpowiedzi. No to mniej więcej rozumiem, ale w takm razie dlaczego granica to ? Tzn jak wygląda liczenie w tym przypadku?
2 lis 19:49
Godzio:
 4n − 1 
 1 
4n(1 −

)
 4n 

an =

=

=
 2n + 3 
 3 
2n(1 +

)
 2n 

1 
1 −

4n 
 1 − 0 
= 2n *

*

=

3 
1 +

2n 
 1 + 0 
2 lis 19:50
Ola: No taaak, przecież . Wielkie dzięki. Gdyby jeszcze to drugie emotka
2 lis 19:55
Godzio:
 a2 − b2 
a − b =

a + b 
2 lis 19:57
Ola: Wybacz, pewnie się skompromituję, ale jak to przeliczałam, to doszłam to pierwotnej postaci... Nie zawsze jestem taka niekumata emotka. Jaka powinna być postać wzoru tego ciągu (2)?
2 lis 20:08
Ola: Wybacz, pewnie się skompromituję, ale jak to przeliczałam, to doszłam to pierwotnej postaci... Nie zawsze jestem taka niekumata emotka. Jaka powinna być postać wzoru tego ciągu (2)?
2 lis 20:08