Ograniczoność ciągów
Ola: Hej, nie do końca ogarniam jak się sprawdza czy ciąg jest ograniczony, dlatego piszę z prośbą o
pomoc.
Zad 1)
Policzyłam a
1, wyszło 3/5 − czy to oznacza, że jest ograniczony z dołu przez 3/5? Policzyłam
| | 1 | |
też granicę (tylko nie wiem czy dobrze  ) i wyszło − |
| . W takim razie jak ten ciąg jest |
| | 3 | |
ograniczony?
Zad 2)
a
n=
√n+8−
√n+3
Tutaj kompletnie nie wiem jak to ugryźć.
2 lis 19:40
Godzio:
| | 1 | |
Swoją drogą jestem ciekaw jak policzyłaś, że granica to − |
| |
| | 3 | |
2 lis 19:42
Godzio:
Zad. 1
Pokaż, że ciąg jest rosnący dla każdego n ∊ ℕ, tzn.
an + 1 − an > 0 Wówczas a1 < an dla każdego n ≥ 2. Wtedy udowodnisz, że ciąg jest
ograniczony z dołu przez a1.
Jeżeli teraz granica przy n → ∞ jest równa +∞ tzn., że ciąg nie jest ograniczony z góry.
2 lis 19:45
Ola: Oookej, w takim razie mogłabym prosić o prawidłowe rozwiązanie z komentarzem?
2 lis 19:47
Ola: Ok, sorry, jak pisałam tamto, to jeszcze nie było odpowiedzi. No to mniej więcej rozumiem, ale
w takm razie dlaczego granica to ∞? Tzn jak wygląda liczenie w tym przypadku?
2 lis 19:49
Godzio:
| | | | 1 − 0 | |
= 2n * |
| → ∞ * |
| = ∞ |
| | | | 1 + 0 | |
2 lis 19:50
Ola: No taaak, przecież

. Wielkie dzięki. Gdyby jeszcze to drugie
2 lis 19:55
2 lis 19:57
Ola: Wybacz, pewnie się skompromituję, ale jak to przeliczałam, to doszłam to pierwotnej postaci...
Nie zawsze jestem taka niekumata

. Jaka powinna być postać wzoru tego ciągu (2)?
2 lis 20:08
Ola: Wybacz, pewnie się skompromituję, ale jak to przeliczałam, to doszłam to pierwotnej postaci...
Nie zawsze jestem taka niekumata

. Jaka powinna być postać wzoru tego ciągu (2)?
2 lis 20:08