Algebra
Godzio:
Narysuj w układzie współrzędnych obraz siatki { (x,y) : (x ∊ ℤ) ∨ (y ∊ ℤ) } przez
| | | |
przekształcenie zadanie macierzą | . |
| | |
Nie za bardzo rozumiem to zadanie, proszę o pomoc
2 lis 19:33
Godzio: up
2 lis 19:46
Godzio: No to jeszcze raz
2 lis 20:00
TriviaI:
Nie znam się na tym, ale prawdopodobnie chodzi o to, żeby wziąć każdy wektor ze zbioru
| | | |
S = { | : (x ∊ ℤ) ∨ (y ∊ ℤ)} |
| | |
i przekształcić go zadaną macierzą. W ten sposób otrzymasz nowy zbiór wektorów
| | | | |
S' = { | : (x ∊ ℤ) ∨ (y ∊ ℤ)} = |
| | |
| | | |
= { | : (x ∊ ℤ) ∨ (y ∊ ℤ)}. |
| | |
Pozostało jakoś to narysować.
2 lis 20:27
b.: ...np. biorąc za x=0 dostajemy prostą składającą się z punktów N{−y,2y}, gdzie y∊R
biorąc x=1 −− prostą N{4−y,1+2y}, gdzie y∊R
narysuj kilka i zobaczysz regułę
no a potem trzeba jeszcze podstawiać y=0, y=1, ... i brać dowolne x∊R
2 lis 20:40
b.: | | | | | |
hmm zapomniałem składni N, powinno być | , | |
| | | |
2 lis 20:41
Godzio: Ok, dzięki
3 lis 03:12